Σύγχρονα Επιχειρηματικά Οικοσυστήματα. Στρατηγική, Καινοτομία και Βιωσιμότητα

Αρχικά, το βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα και στις διάφορες μορφές επιχειρηματικότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χαρακτηριστικά των νέων και αναδυόμενων ψηφιακών οικοσυστημάτων. Στη συνέχεια, αναλύονται η άρρηκτη σχέση μεταξύ καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, κ...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριοι συγγραφείς: Κομισόπουλος, Φαίδων, Μαλινδρέτος, Γιώργος, Μοσχούρης, Σωκράτης (Επιμ.), Komisopoulos, Faidon, Malindretos, Georgios, Moschοuris, Socrates (Ed.)
Μορφή: 1
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2024
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://repository.kallipos.gr/handle/11419/11226
http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-365
Περιγραφή
Περίληψη:Αρχικά, το βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα και στις διάφορες μορφές επιχειρηματικότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα χαρακτηριστικά των νέων και αναδυόμενων ψηφιακών οικοσυστημάτων. Στη συνέχεια, αναλύονται η άρρηκτη σχέση μεταξύ καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, καθώς και η έννοια του επιχειρηματικού μοντέλου, και ειδικότερα το εργαλείο Business Model Canvas και ο τρόπος με τον οποίο περιλαμβάνει τα εμπλεκόμενα μέλη ενός οικοσυστήματος. Ακολουθούν τα κύρια χαρακτηριστικά του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων και των οικοσυστημάτων τους και τα διάφορα εργαλεία που συμβάλλουν στην αξιολόγησή τους, καθώς και οι στόχοι που τίθενται στη συνέχεια, και ο τρόπος με τον οποίο αξιολογείται η λειτουργία των επιχειρήσεων και των οργανισμών. Ο προσδιορισμός των τεσσάρων βασικών γενικών στρατηγικών, καθώς και άλλων δυνητικών στρατηγικών επιχειρηματικότητας αποτελεί το αντικείμενο που ακολουθεί, ενώ δίνεται έμφαση στη στρατηγική καινοτομίας και στον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει τις επιχειρηματικές/ανταγωνιστικές στρατηγικές που εφαρμόζει μία επιχείρηση στο πλαίσιο ενός οικοσυστήματος και στην ευρύτερη συνεργασία εντός του οικοσυστήματος αυτού. Το επόμενο θέμα που πραγματεύεται το παρόν εγχειρίδιο αφορά κινήσεις συνεργασίας με στόχο την απόκτηση αμοιβαίου οφέλους, καθώς και τρόπους αντίδρασης σε διαφορετικές ανταγωνιστικές κινήσεις που πραγματοποιούνται από οργανισμούς ενός οικοσυστήματος, ενώ έπειτα επικεντρώνεται περαιτέρω σε μία ιδιαίτερη μορφή επιχειρηματικού οικοσυστήματος, τις συστάδες επιχειρήσεων (clusters). Επίσης, παρουσιάζονται τα απαραίτητα στοιχεία και το υπόβαθρο για την κατανόηση της διαδικασίας της στρατηγικής διοίκησης, με έμφαση στην επίτευξη και διατήρηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Τέλος, στο βιβλίο περιγράφονται τα ζητήματα ηθικής και κοινωνικής ευθύνης στο πλαίσιο της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στη στρατηγική βιωσιμότητας, η οποία καθίσταται κεντρική στη συνολική κατεύθυνση και στρατηγική τους.