Διδασκαλία της ΚΑΡΠΑ στην Εκπαίδευση

Για τη μείωση των θανάτων από εξωνοσοκομειακή ανακοπή την τελευταία δεκαετία, διεθνώς, γίνονται συστηματικές προσπάθειες για την ενσωμάτωση της διδασκαλίας καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) στην εκπαίδευση. Η θεματολογία του βιβλίου «Η Διδασκαλία της ΚΑΡΠΑ στην Εκπαίδευση» είναι διττή: συνδυάζ...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριοι συγγραφείς: Καρατζαφέρη, Χριστίνα, Πολύζου, Ελένη, Διγγελίδης, Νίκος, Σακκάς, Γιώργος Κ., Karatzaferi, Christina, Polyzou, Eleni, Digelidis, Nikos, Sakkas, Giorgos K.
Μορφή: 1
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2024
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-434
http://repository.kallipos.gr/handle/11419/12457
Περιγραφή
Περίληψη:Για τη μείωση των θανάτων από εξωνοσοκομειακή ανακοπή την τελευταία δεκαετία, διεθνώς, γίνονται συστηματικές προσπάθειες για την ενσωμάτωση της διδασκαλίας καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) στην εκπαίδευση. Η θεματολογία του βιβλίου «Η Διδασκαλία της ΚΑΡΠΑ στην Εκπαίδευση» είναι διττή: συνδυάζει την πληροφόρηση που αφορά την εκπαίδευση στην παροχή ΚΑΡΠΑ, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, με το παιδαγωγικό υπόβαθρο που υποστηρίζει την αποδοτική διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι καινοτόμες διεπιστημονικές συνεργατικές δράσεις έρευνας και εκπαίδευσης στην ΚΑΡΠΑ σε μαθητές και φοιτητές, όπως αυτές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από κοινού με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και τα μέλη/εκπαιδευτές ΚΑΡΠΑ από την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΕΕΠΦ), έχουν συμβάλει στη δημιουργία νέας γνώσης και κατάλληλου υλικού για την υποστήριξη της διδασκαλίας ΚΑΡΠΑ σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές. Ιδιαίτερα οι καθηγητές Φ.Α. αλλά και οι απόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων μπορούν να ενσωματώσουν τη διδασκαλία ΚΑΡΠΑ σε ένα μοντέλο ενεργού μάθησης με πολλαπλά οφέλη για τη σχολική κουλτούρα και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του προγράμματος σπουδών στο ελληνικό σχολείο. Επομένως, το παρόν σύγγραμμα παρέχει τις κατάλληλες παιδαγωγικές και πρακτικές πληροφορίες για την οργάνωση του μαθήματος της διδασκαλίας ΚΑΡΠΑ, με ή χωρίς τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ), και την υλοποίησή του με κλιμακούμενο βαθμό δυσκολίας. Προσφέρει στον εκπαιδευτικό εύχρηστα εποπτικά βοηθήματα, πρακτικές συμβουλές, υποδείγματα μαθημάτων, καθώς και εύληπτες πληροφορίες και συστάσεις για τις απαραίτητες ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών στην εκπαιδευτική μονάδα. Επίσης, το παρόν σύγγραμμα μπορεί να χρησιμεύσει και για την προετοιμασία των αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ της χώρας, αλλά και αποφοίτων παιδαγωγικών τμημάτων ή άλλων επιστημόνων που μετά την απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας θα υπηρετήσουν στις τρεις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης.