Στοιχεία Χαρτογραφίας και Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών

Το σύγγραμμα αυτό αποτελεί εισαγωγή στη σύγχρονη Χαρτογραφία όπως μπορεί να την προσεγγίσει κανείς μέσα από τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, των οποίων θεωρείται αναπόσπαστο και αλληλένδετο τμήμα. Είναι γραμμένο με κατανοητό τρόπο, και κατά κύριο λόγο απευθύνεται στους προπτυχιακούς φοιτητές κα...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριοι συγγραφείς: Πετρόπουλος, Γεώργιος (Μετ.), Χαλκιάς, Χρίστος (Μετ.), Μυωφά, Νικολίνα (Μετ.), Βραδής, Χριστόφορος (Μετ.), Petropoulos, George (Tr.), Chalkias, Christos (Tr.), Myofa, Nikolina (Tr.), Vradis, Christoforos (Tr.)
Μορφή: 1
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2022
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-34
http://repository.kallipos.gr/handle/11419/8411
Περιγραφή
Περίληψη:Το σύγγραμμα αυτό αποτελεί εισαγωγή στη σύγχρονη Χαρτογραφία όπως μπορεί να την προσεγγίσει κανείς μέσα από τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, των οποίων θεωρείται αναπόσπαστο και αλληλένδετο τμήμα. Είναι γραμμένο με κατανοητό τρόπο, και κατά κύριο λόγο απευθύνεται στους προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Γεωγραφίας, της Σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, όπου και αποτελεί ένα από τα συγγράμματα τα οποία αξιοποιούνται στα μαθήματα «Εισαγωγή στη Χαρτογραφία», «Θεματική Χαρτογραφία» και «Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Ι». Κατά δεύτερο λόγο, απευθύνεται σε οποιονδήποτε θα ήθελε να επεκτείνει τις γνώσεις αλλά και τις δεξιότητές του σε θέματα που αφορούν τη Χαρτογραφία, την κατασκευή χαρτών και το πώς αυτά προσεγγίζονται εργαλειακά μέσα από τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών. Το σύγγραμμα προέρχεται από την σύνθεση δύο χωριστών και αυτόνομων συγγραμμάτων γραμμένων στην αγγλική γλώσσα, τα οποία είναι διαθέσιμα με ανοιχτές άδειες χρήσης: Mapping, Society and Technology του Steven Manson (editor) και Essentials of Geographical Information Systems των Jonathan Campbell και Michael Shin. Από τα παραπάνω δύο συγγράμματα επιλέχθηκαν συγκεκριμένα κεφάλαια τα οποία και αποδόθηκαν ελεύθερα στα ελληνικά. Το σύγγραμμα αποτελείται από 14 κεφάλαια, και εκτός από τα παραδείγματα τα οποία εστιάζουν στη γεωγραφική και κοινωνική πραγματικότητα των ΗΠΑ, επιπλέον της ελεύθερης αυτής απόδοσης, η συγγραφική ομάδα προχώρησε στην προσθήκη και συμπλήρωση σε ορισμένα και επιλεγμένα σημεία, με παραδείγματα και αναφορές από την ελληνική πραγματικότητα, ώστε ο/η αναγνώστης/-τρια να είναι σε θέση να ταυτιστεί περισσότερο, αλλά και να κατανοήσει καλύτερα όσα παρουσιάζονται και επεξηγούνται.