Διαχείριση ποιότητας στην ψηφιακή υγεία

Η ψηφιακή υγεία είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος τομέας που βασίζεται στις υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών για την υποστήριξη των υπηρεσιών υγείας σε κάθε στάδιο και χώρο όπου συντελείται μια διαδικασία παροχής υγείας. Είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο με κύρια σημεία αναφοράς την Επιστήμη των Υπ...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριοι συγγραφείς: Σαριβουγιούκας, Ιωάννης (Επιμ.), Βαγγελάτος, Αριστείδης (Επιμ.), Sarivougioukas, John (Ed.), Vagelatos, Aristeidis (Ed.)
Μορφή: 1
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2023
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-275
http://repository.kallipos.gr/handle/11419/9959
Περιγραφή
Περίληψη:Η ψηφιακή υγεία είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος τομέας που βασίζεται στις υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών για την υποστήριξη των υπηρεσιών υγείας σε κάθε στάδιο και χώρο όπου συντελείται μια διαδικασία παροχής υγείας. Είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο με κύρια σημεία αναφοράς την Επιστήμη των Υπολογιστών, την Υγεία αλλά και αρκετές άλλες επιστήμες που σχετίζονται με την ποιότητα, τα οικονομικά της υγείας, τα μαθηματικά, τη βιοϊατρική, την ιατρική πληροφορική, τις επιστήμες των μηχανικών κ.ά. Το παρόν σύγγραμμα επικεντρώνεται στο ζήτημα της ποιότητας στην ψηφιακή υγεία: πώς δηλαδή μπορεί να αξιολογηθεί η απόδοση των συστημάτων πληροφορικής της υγείας, με τρόπο ώστε η υιοθέτησή τους στα περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης να επιτύχει τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών φροντίδας και ως εκ τούτου την περαιτέρω βελτίωση τόσο της υγείας των ασθενών όσο και της γενικότερης αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας. Τα τελευταία χρόνια στον χώρο της υγείας, η υπευθυνότητα, η διαφάνεια και η απαραίτητη επικοινωνία έχουν λάβει εξέχουσα θέση στον κατάλογο των χαρακτηριστικών των παρόχων υπηρεσιών υγείας. Αν ένας οργανισμός υγείας δεν λαμβάνει μέτρα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές, το μέλλον του δεν προβλέπεται ευοίωνο. Προς αυτήν την κατεύθυνση η ψηφιακή υγεία δρα ως καταλύτης: όλη η διαδικασία παροχής υγείας στους ασθενείς υποστηρίζεται από τις αντίστοιχες ψηφιακές διαδικασίες. Συνεπώς, η ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι το σημείο αναφοράς: θα πρέπει η διοίκηση να έχει τα απαραίτητα εκείνα εργαλεία για να μετρήσει την ποιότητα, να προτείνει τις αναγκαίες αλλαγές και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα. Στόχος του παρόντος συγγράμματος είναι η προσέγγιση της ψηφιακής υγείας από την πλευρά της ποιότητας, τόσο από τη θεωρητική σκοπιά της μελέτης της ποιότητας όσο και με εφαρμοσμένες τεχνολογίες και μεθόδους για την αξιολόγηση και βελτίωση της ποιότητας της υγείας, ενθαρρύνοντας τους αναγνώστες να αξιοποιήσουν στην πράξη τις γνώσεις τις οποίες θα λάβουν από την ανάγνωσή του.