Περίληψη: | Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα παρουσιαστεί η στατιστική ανάλυση των πληγμάτων των κεραυνών για τη χρονική περίοδο 2014-2016 στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το φαινόμενο του κεραυνού, τα είδη των κεραυνών και τα φυσικά χαρακτηριστικά του, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι επιπτώσεις αυτών.
Στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται τα δεδομένα σχετικά με τους θανάτους και τους τραυματισμούς ανθρώπων, τους θανάτους ζώων, τις πυρκαγιές, τα πλήγματα σε εγκαταστάσεις, κτήρια και αεροπλάνα που οφείλονται σε πτώσεις κεραυνών για μια χρονική περίοδο τριών χρόνων, από το 2014 ως το 2016 για την Ελλάδα και την Ευρώπη αντίστοιχα. Αυτά τα δεδομένα συλλέχθηκαν από ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδας και της Ευρώπης αλλά και από την ηλεκτρονική υπηρεσία European Severe Weather Database με σκοπό οι πληροφορίες να είναι διασταυρωμένες και αξιόπιστες και για να έχουμε μια πλήρη άποψη για τα γεγονότα. Τα στοιχεία έχουν κατανεμηθεί σε χρονιές και μήνες των συμβάντων. Επιπλέον, εισάγεται ο σχετικός συντελεστής θανάτων από κεραυνούς Dr, ο οποίος εκφράζει το σχετικό αριθμό θανάτων εξαιτίας κεραυνού σε μια χώρα ή περιοχή λαμβάνοντας υπ' όψιν τον πληθυσμό, την έκταση και την δραστηριότητα των κεραυνών (Ng). Αυτός ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι απλώς ένα κριτήριο για την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας από κεραυνούς, καθώς και για τα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών και ενημερωτικών εκστρατειών για την προστασία από τους κεραυνούς.
Από την ανάλυση των στοιχείων για την Ελλάδα, για τους θανάτους από κεραυνό φτάνουμε σε έναν υπολογισμένο μέσο όρο των 2 θυμάτων ανά έτος. Το 2014 και ο Σεπτέμβριος είναι το έτος και ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους 3 και 4 αντίστοιχα. Όσο για τους τραυματισμούς από κεραυνό βρήκαμε ένα μέσο όρο των 6.66 τραυματισμών ανά έτος, με τις περισσότερες των περιπτώσεων να σημειώνονται τους μήνες του μεσοκαλόκαιρου. Από την ΕΜΥ γνωρίζουμε ότι αυτή την εποχή έχουμε μεγάλες καταιγίδες (προερχόμενες συνήθως από περίοδο ξηρασίας) και με τον συνδυασμό ότι εκείνους τους μήνες εκτελούνται γεωργικές εργασίες καθώς και ότι αυξάνεται η τουριστική κίνηση στη χώρα, αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων. Όσον αφορά τους θανάτους ζώων, σημειώθηκαν 115 θάνατοι ζώων εκ των οποίων οι 100 τον μήνα Ιούλιο. Αναλύοντας τα δεδομένα για τις πυρκαγιές είδαμε ότι 16 από τα 24 συνολικά συμβάντα σημειώθηκαν τους θερινούς μήνες, με ένα μέσο όρο 8 πυρκαγιές ανά έτος. Οι περισσότερες πυρκαγιές ήταν δασικές. Όσο αναφορά τις πληγείσες εγκαταστάσεις από κεραυνό έχουμε ένα μέσο όρο των 2.7 πληγμάτων ανά έτος, με 6 από τα 9 συνολικά συμβάντα να έχουν σημειωθεί από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Τα πληγέντα κτίρια κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας ήταν 7 (με ένα μέσο όρο 2.4 ανά έτος). Τέλος τα πληγέντα αεροπλάνα ήταν 2 με μέσο όρο 0.67 ανά έτος με τα συμβάντα να λαμβάνουν χώρα τους μήνες Φεβρουάριο και Οκτώβριο με κανένα κίνδυνο για τους επιβαίνοντες.
Όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό χώρο, οι θάνατοι από πτώση κεραυνού αποτελούν ένα μέσο όρο 25.7 ανά έτος, με τους περισσότερους να συμβαίνουν την θερινή περίοδο (Μάης-Αύγουστος 94.5%) και ιδιαίτερα τον μήνα Μάη. Τα περισσότερα θύματα ήταν άνθρωποι που βρισκόντουσαν ή εργάζονταν στην ύπαιθρο. Για τους τραυματισμούς από πτώση κεραυνών είχαμε έναν υπολογισμένο μέσο όρο των 152.7 ανά έτος, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων συνέβησαν τους θερινούς μήνες (94.1% των συνολικών). Θάνατοι ζώων σημειώθηκαν 544, 181.3 ανά έτος, οι περισσότεροι των οποίων το έτος 2016 και το μήνα Αύγουστο με 322 ζώα να πεθαίνουν από μόνο ένα πλήγμα. Στη διάρκεια της έρευνάς μας σημειώθηκαν 815 πυρκαγιές στον Ευρωπαϊκό χώρο με ένα μέσο όρο 271 ανά έτος, με το 99.6% των συμβάντων όπως ήταν αναμενόμενο να λαμβάνει χώρα τους θερινούς μήνες. Τη θερινή περίοδο είχαμε και τα περισσότερα συμβάντα πτώσης κεραυνού σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (92.3%), όπου συνολικά είχαμε 47.3 συμβάντα ανά έτος. 147 κτίρια χτυπήθηκαν από κεραυνό (49 ανά έτος) με τα περισσότερα συμβάντα να έχουν ως επακόλουθο την πρόκληση ζημιών πολλών χιλιάδων ευρώ. Τέλος, είχαμε 5 καταγεγραμμένες πτώσεις σε αεροπλάνα με τα συμβάντα να συμβαίνουν από το Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο.
Τέλος, στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ παρουσιάζονται τα συμβάντα λεπτομερώς σύμφωνα με τις εκάστοτε πηγές, οι οποίες είναι και αυτές διαθέσιμες.
|