Περίληψη: | Η ανάπτυξη βιαοαισθητήρων αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια που λαμβάνει χώρα σε όλα τα αναλυτικά ερευνητικά εργαστήρια, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ανάπτυξη γρήγορων και αξιόπιστων μεθόδων για την ανίχνευση DNA.
Στόχος τη εργασίας ήταν η ανάπτυξη μεθόδων ανίχνευσης του γονιδίου του καρκίνου του προστάτη PCA3 με την χρήση βιοαισθητήρα DNA τύπου ταινίας ξηρών αντιδραστηρίων, ο οποίος καθιστά εφικτή την άμεση οπτική ανίχνευση του αναλύτη χωρίς την χρήση οργάνων. Επιπροσθέτως, η εργασία αυτή στόχευσε στην φθορισμομετρική ανίχνευση DNA μέσω βιοαισθητήρα οξειδίου του γραφενίου, εκμεταλλευόμενοι την απόσβεση και την ανάκτηση του σήματος φθορισμού σε μονόκλωνο και δίκλωνο DNA παρουσία οξειδίου του γραφενίου.
Το θεωρητικό μέρος της εργασίας αποτελείται από τρία κεφάλαια. Στο κεφάλαιο 1 περιγράφεται ο ρόλος των νανοσωματιδίων χρυσού σε αναλύσεις DNA. Αρχικά, περιγράφονται οι οπτικές ιδιότητες των μεταλλικών νανοσωματιδίων, με αναφορές στην σύνθεση τους, αλλά και σε μεθόδους τροποποίησης της επιφάνειάς τους. Στο κεφάλαιο 2 αναπτύσσεται ο βιοαισθητήρας ξηρών αντιδραστηρίων με εκτενή αναφορά στα υλικά κατασκευής του, στα συστήματα ακινητοποίησης, αλλά και στην χρήση του σε αρκετά βιβλιογραφικά παραδείγματα. Εν συνεχεία, εν προκειμένω στο κεφάλαιο 3, περιγράφεται το οξείδιο του γραφενίου και πιο συγκεκριμένα οι ιδιότητες εκείνες που το καθιστούν ένα πρωτοποριακό υλικό, αλλά και οι τρόποι σύνθεσης του.
Το πειραματικό μέρος της εργασίας αποτελείται από τρία κεφάλαια. Στο κεφάλαιο 4 αναπτύσσεται η μέθοδος ανίχνευσης του γονιδίου PCA3 με βιοαισθητήρα ξηρών αντιδραστηρίων και παρουσιάζονται οι πειραματικές διαδικασίες και οι συνθήκες που χρησιμοποιήθηκαν για την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσηες, την υβριδοποίηση αλλά και τις συνθήκες κατασκευής του βιοαισθητήρα. Στην αρχή του κεφαλαίου 4 γίνεται εκτενής παρουσίαση του γονιδίου PCA3 και των λόγων που το καθιστούν σημαντικό για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, αλλά και του γονιδίου αναφοράς HPRT1. Στο κεφάλαιο 5 αναπτύσσονται τα αποτελέσματα από τα πειράματα με την χρήση του οξειδίου του γραφενίου για την αναγνώριση δίκλωνων μορίων DNA, όπως αυτά παρουσιάστηκαν σε δύο διεθνή συνέδρια στα οποία συμμετείχαμε ως ερευνητική ομάδα. Στο τελευταίο κεφάλαιο αυτού του μέρους γίνεται αναφορά στα όργανα και τα αντιδραστήρια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για αυτή την ερευνητική εργασία.
Οι μέθοδοι οι οποίες αναπτύχθηκαν εφαρμόστηκαν επιτυχώς για την οπτική ανίχνευση των γονιδίων PCA3 και HPRT1, αλλά και στην αναγνώριση δίκλωνων μορίων DNA με φθορισμομετρία.
|