Περίληψη: | Η εργασία αυτή είναι μία προσπάθεια να διευκρινισθούν έτι περαιτέρω οι ανωτέρω μηχανισμοί, και αποσκοπεί στην διερεύνηση του ρόλου της κισπεπτίνης στην
πλακουντογένεση και στην αιτιοπαθογένεια της παθολογικής πρόσφυσης του πλακούντα.
Ειδικότερος σκοπός της παρούσης μελέτης είναι η προσπάθεια ανάδειξης συσχέτισης της πλακουντιακής ιστικής έκφρασης της κισπεπτίνης και του υποδοχέα της, με διαφορετικές μορφές διεισδυτικότητας του πλακούντα.
Η ανάδειξη συσχέτισης θα καταδείξει την συμμετοχή των κισπετινών στην αιτιοπαθογένεια των ανωτέρω καταστάσεων και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης μετρήσιμου, αντικειμενικού προσδιορισμού αυτής της παθολογίας του πλακούντα.
Η προγεννητική διάγνωση του στιφρού και προδρομικού πλακούντα γίνεται με το υπερηχογράφημα που ενέχει σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικότητα και έχει περιορισμένη ευαισθησία, ειδικότητα και θετική προγνωστική αξία.
Η κλασσική αντιμετώπιση είναι προγραμματισμένη πρόωρη καισαρική τομή με ακόλουθη μαιευτική υστερεκτομή.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται κλινικά κατά την προσπάθεια αποκόλλησης του πλακούντα στη διάρκεια της καισαρικής τομής, ενώ τεκμηριώνεται με την ιστολογική εξέταση στο παθολογοανατομικό εργαστήριο ολόκληρου του χειρουργικού παρασκευάσματος της εξαιρεθείσας μήτρας.
Μία αυξημένη έκφραση της κισπεπτίνης στον πλακούντα θα μπορούσε, επομένως, να χρησιμοποιηθεί και σαν μέσο επιβεβαίωσης ή ενίσχυσης της προγεννητικής υπερηχογραφικής διάγνωσης δύο τόσο σοβαρών παθολογικών καταστάσεων του πλακούντα με δυνητικά θανατηφόρες μαιευτικές επιπλοκές.
|