Περίληψη: | Στις μέρες μας όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος για τις περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχονται τα υδάτινα οικοσυστήματα λόγω των δραστηριοτήτων του ανθρώπου.
Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση σε νερό, ιδίως στον τομέα της γεωργίας, και ταυτόχρονα η μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των υδάτων κυρίως με αύξηση των συγκεντρώσεων ρυπογόνων ή και τοξικών χημικών ουσιών.
Στόχος της εργασίας αυτής είναι η εκτίμηση των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών και των μακροθρεπτικών συστατικών σε πεδίο ανάμιξης γλυκού και αλμυρού νερού καθώς και ο καθορισμός του βαθμού επίδρασης του γλυκού νερού στο θαλασσινό πεδίο.
Για την εκπόνηση της εργασίας αυτής έγιναν μετρήσεις πεδίου και πραγματοποιήθηκαν δύο δειγματοληψίες νερού (20/03/15 και 04/06/15) σε προφίλ και σε αυξανόμενη απόσταση από την εκβολή του ποταμού Μόρνου. Δείγματα νερού συνελέγησαν από διαφορετικά βάθη (0, 5, 10, 15 και 20 μέτρα), ενώ αναλύθηκαν και προσδιορίστηκαν οι παρακάτω παράμετροι: pH, θερμοκρασία, αγωγιμότητα, θολότητα, νιτρικά και αμμωνικά ιόντα. Για την αξιολόγηση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων έγινε χρήση διαγραμμάτων, ενώ τέλος έγινε στατιστική ανάλυση σε όλα τα δείγματα με τη χρήση του προγράμματος SPSS V. 21 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA), με σκοπό την εύρεση του συντελεστή συσχέτισης μεταξύ των παραμέτρων.
|