Περίληψη: | Η σιαλολιθίαση είναι μια νόσος των μειζόνων σιελογόνων αδένων που οδηγεί στη μηχανική απόφραξη του αυλού τους προκαλώντας επανα-λαμβανόμενα οιδήματα τα οποία μπορεί να είναι παροδικά ή να επιμολυνθούν με βακτήρια. Η σιαλολιθίαση αφορά το 1% του πλυθυσμού και εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες. Αντικείμενο της παρούσας διατριβής είναι η μελέτη του παθολογικού φαινομένου της σιαλολιθίασης δίνοντας έμφαση στη μελέτη των υλικών και στις μεθοδολογίες αποδόμησης των σιαλόλιθων με ακτινοβολία Laser.
Το φαινόμενο της σιαλολιθίασης αφορά στην απόφραξη του αυλού των σιελογόνων αδένων από λίθους και συναντάται στο 1% του ανθρώπινου πληθυσμού. Η παθολογία οδηγεί σε επώδυνα και συχνά επικίνδυνα για τη ζωή οιδήματα του ασθενούς. Οι συμβατικές μέθοδοι θεραπείας είναι χειρουργικές, με σύγχρονες τάσεις ενδοσκοπικής αφαίρεσης, στις οποίες νέες μεθοδολογίες αποδόμησης των σιαλόλιθων με Laser, όπως εξετάζονται στην παρούσα διατριβή, έρχονται να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο για να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά πρωτόκολλα θεραπείας.
Η παρούσα διατριβή εστιάζει σε μελέτες φυσικοχημικού χαρακτηρισμού και δομικής ανάλυσης φυσικών ευρημάτων του συγγραφέως από 22 ασθενείς στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, Αθήνα. Η διδακτορική έρευνα εστιάζει και εφαρμόζει μια ποικιλία διαθέσιμων τεχνικών, από οπτική και ηλεκτρονιακή μικροσκοπία σάρωσης, φασματοσκοπικές τεχνικές υπεριώδους, ορατού και υπερύθρου φάσματος, έως φασματοσκοπία Raman, για να προσδιορίσει τη σύσταση του βιογενούς υλικού και τη δομή του. Η ανάλυση αυτή αποδεικνύει την κυρίως ανόργανη σύσταση των υλικών με κύριο συστατικό τον ανθρακικό απατίτη κατά 90% και μόνο 9% οργανική ύλη, καθώς και τον σημαντικότατο ρόλο βακτηριδίων στην ασβεστοποίηση εντός των αυλών που έχει ως αποτέλεσμα την απόφραξη. Ποικίλες περίπλοκες δομές παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις μικρογραφίες του ηλεκτρονιακού μικροσκοπίου όπου κρυσταλλίτες ασβεστίτη συνυπάρχουν με ασβεστώματα βακτηρίων και οργανική ύλη.
Τα αποτελέσματα οδηγούν στη σύνθεση μιας σειράς τεχνητών δειγμάτων που προσομοιώνουν τα φυσικά ευρήματα και τα οποία χρησιμοποιούνται για τις περαιτέρω μελέτες αλληλεπίδρασης με ακτινοβολία Laser Ho:YAG μήκους κύματος λ=2080 nm. Η διάταξη Laser Ho:YAG είναι προϊόν σύγχρονης τεχνολογίας και εκπέμπει παλμούς σχετικά μεγάλης ενέργειας πλησίον της φασματικής περιοχής των ~1900 nm, όπου παρατηρείται ισχυρή απορρόφηση του νερού. Οι μελέτες αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας και αποδόμησης πραγματοποιήθηκαν και σε φυσικά ευρήματα σιαλόλιθων σε ξηρό και υδάτινο περιβάλλον παρέχοντας υψηλούς ρυθμούς αποδόμησης βάθους πολλών μm αλλά και πυκνότητες ενέργειας τάξης kJ/cm2 ενώ το κατώφλι αποδόμησης βρέθηκε αρκετά χαμηλό, της τάξης J/cm2 και εντάσεις εκατόνταδων kW/cm2. Οι μελέτες αποδόμησης αποκαλύπτουν τον καταλυτικό ρόλο του νερού, ειδικότερα του υδροξυλικού δεσμού (-ΟΗ) και οδηγούν στη δημιουργία πρωτοκόλλου ακτινοβόλησης για περαιτέρω in vitro εφαρμογή.
|