Περίληψη: | Η Διάχυση της Γνώσης (Knowledge Sharing) αποτελεί ένα σύγχρονο ερευνητικό πεδίο με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για τον επιχειρηματικό όσο και για τον ακαδημαϊκό κόσμο. Η επιτυχία ή αποτυχία, στις σύγχρονες αγορές, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο ένας οργανισμός θα διαχειριστεί την υπάρχουσα γνώση και τη γνώση που θα αποκτήσει μέσω της διαδικασίας της διάχυσης. Με την παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρούμε μέσα από τη σύνθεση προηγουμένων θεωρητικών και εμπειρικών δεδομένων να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που να εξετάζει την διαδικασίας της Διάχυσης Γνώσης και την επίδρασή της σε Ελληνικές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.
Αρχικά πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας όσον αφορά στους παράγοντες που διαμορφώνουν και επηρεάζουν τη διάχυση της γνώσης, αλλά και σε μοντέλα που δημιουργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε το ερευνητικό μοντέλο μας με την επιλογή εκείνων των παραγόντων που θεωρήσαμε τους πιο κατάλληλους. Ακολούθως γίνεται μια προσπάθεια αποτύπωσης των πρακτικών διάχυσης γνώσης, που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις στο εσωτερικό τους, μεταξύ της μητρικής και των θυγατρικών στο γηγενή χώρο, στο εξωτερικό καθώς και αντίστροφα. Το πλαίσιο που μελετήσαμε ελέγχθηκε με την χρήση ερωτηματολογίου, σε ένα δείγμα τριών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών. Οι υπάλληλοι των εταιριών αυτών κλήθηκαν να απαντήσουν αρχικά σε γενικές ερωτήσεις σχετικά με εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που εργάζονται, ενώ στην συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την αξιολόγηση της εταιρικής κουλτούρας και των παραγόντων διάχυσης γνώσης στο εσωτερικό των οργανισμών (οργανωσιακή κουλτούρα, οργανωσιακή δομή, ατομικοί παράγοντες και εταιρικοί παράγοντες διάχυσης γνώσης συστήματα διάχυσης γνώσης).
Για την αξιολόγηση των μεθόδων άσκησης και διάχυσης της γνώσης από τις επιχειρήσεις, δεν πραγματοποιήθηκε μόνο περιγραφική στατιστική αλλά και παραγοντική ανάλυση, καθώς τα δεδομένα που συλλέξαμε αναλύθηκαν με τη χρήση του στασιαστικού πακέτου SPSS 20. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παράγοντες όπως η έδρα της εταιρείας, το πεδίο δράσης της, ο ανταγωνισμός και οι μετακινήσεις προσωπικού σχετίζονται θετικά με τη διάχυση γνώσης. Επίσης παρατηρήθηκαν υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης, επικοινωνίας καθώς και διατμηματικές συνεργασίες συνδεδεμένες με κίνητρα ανταμοιβής, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται διάχυση γνώσης και τεχνολογίας.
|