Περίληψη: | Ένας από τους τομείς που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον κλάδο της Πληροφορικής είναι αυτός της Διοίκησης Έργων Ανάπτυξης Πληροφοριακών συστημάτων. Τόσο για τη διοίκηση όσο και για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων, έχουν αναπτυχθεί πλήθος μεθοδολογιών, προτύπων και εργαλείων που μπορούν να εφαρμοστούν αναλόγως. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια κριτική ανάλυση των σημαντικότερων μεθοδολογιών διοίκησης έργων πληροφοριακών συστημάτων, παρουσιάζονται τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους και εντοπίζονται τα σημεία στα οποία διαφοροποιούνται. Έχοντας σχηματίσει το θεωρητικό υπόβαθρο, η παρούσα διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με τη μελέτη περίπτωσης από τον τραπεζικό χώρο που αφορά την ανάπτυξη και εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος Τραπεζικών Συναλλαγών (Core Banking) κατά την ανάπτυξη του οποίου χρησιμοποιήθηκε η μεθοδολογία PRINCE2 ως μέθοδος διοίκησης του έργου.
Πιο συγκεκριμένα η παρούσα διπλωματική είναι δομημένη από πέντε κεφάλαια. Αρχικά αναφέρεται στον κύκλο ζωής του λογισμικού. Περιγράφει τις φάσεις από τις οποίες διέρχεται μια εφαρμογή λογισμικού από την σύλληψή της, κατά την κατασκευή, χρήση, συντήρησή της μέχρι την απόσυρσή της. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε χαρακτηριστικά μοντέλα κύκλου ζωής λογισμικού όπως : το μοντέλο του καταρράκτη, το μοντέλο πρωτοτυποποίησης, το μοντέλο λειτουργικής επαύξησης, το σπειροειδές μοντέλο, το μοντέλο του πίδακα και τέλος γίνεται αναφορά σε ένα γενικό μοντέλο κύκλου ζωής.
Γίνεται μια περιγραφή των ευέλικτων μεθόδων ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων. Ευελιξία στον προγραμματισμό είναι η ικανότητα της προσαρμογής και επαναπροσδιορισμού ενός αναπτυσσόμενου και συνεχώς εξελισσόμενου συστήματος στην περίπτωση που εμφανίζονται αλλαγές στις αρχικές θεωρήσεις και παραδοχές. Οι ευέλικτες μέθοδοι είναι επαναληπτικές, αυξητικές, αυτό-διοργανούμενες και προκύπτουσες. Επίσης αναφέρονται οι φάσεις διαχείρισης έργου μιας ευέλικτης μεθοδολογίας καθώς και τα χαρακτηριστικά και η αρχιτεκτονική της. Επιπλέον γίνεται αναλυτική αναφορά στις ευέλικτες μεθοδολογίες, του ακραίου προγραμματισμού (Extreme Programming), της Rational Unified Process καθώς και της μεθοδολογίας SCRUM.
Στην συνέχεια εξηγείται πως απώτερος στόχος της διοίκησης έργου είναι η μεγιστοποίηση της πιθανότητας δημιουργίας μιας αλυσίδας από επιτυχημένα διοικούμενα έργα, γεγονός που θα οδηγήσει τελικά σε ένα διατηρήσιμο πλεονέκτημα. Ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι μέσω μιας μεθοδολογίας διοίκησης έργου. Αφότου γίνει ανάλυση της μεθοδολογίας έργου έπειτα παρουσιάζονται οι μεθοδολογίες διοίκησης έργων Prince2 που αποτελεί μετεξέλιξη της Prince που είναι μια δομημένη μέθοδος με σκοπό την αποτελεσματική διοργάνωση ενός μεγάλου γεγονότος και της PMBOK ή αλλιώς Project Body of Knowledge που είναι μια συλλογή από διαδικασίες και γνωστικές περιοχές, που θεωρούνται ως οι πλέον καλύτερες τεχνικές για τη διοίκηση και παρέχεται μια σύγκριση αυτών των δυο.
Το επόμενο μέρος της διπλωματικής αναφέρεται στον χρονοπρογραμματισμό των έργων. Μόλις ολοκληρωθεί η φάση έναρξης του έργου, η ομάδα έργου, συνήθως ο διαχειριστής του έργου και οι αναλυτές στα πρώτα στάδια, πρέπει να καθορίσουν την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες. Γίνεται αναφορά στις τρείς βασικές μεθοδολογίες που έχουν αναπτυχθεί για τον χρονοπρογραμματισμό : της PERT (Project Evaluation & Review Technique) : Μεθοδολογία αξιολόγησης και παρακολούθησης έργου, Critical Path Method: Μέθοδος Κρίσιμης Διαδρομής και των Διαγραμμάτων GANTT, οι οποίες χρησιμοποιούν γραφήματα απεικόνισης διαφόρων τύπων. Επίσης γίνεται ανάλυση της δομής των εργασιών που αποτελεί μια ιεραρχική αποσύνθεση ή ανάλυση του έργου ή μιας σημαντικής δραστηριότητας σε μεγάλα διαδοχικά βήματα-επίπεδα, όπου κάθε βήμα-επίπεδο είναι μικρότερο του προηγούμενου και γίνεται ανάλυση των φάσεων της. Επιπλέον γίνεται αναφορά σε κάποια βασικά εργαλεία διοίκησης έργων πληροφορικής.
Τέλος μελετάται ένα πραγματικό σενάριο διοίκησης ενός έργου ανάπτυξης ενός συστήματος Διαχείρισης και Αξιολόγησης Προμηθευτών (ΣΔΑΠ) που υλοποιήθηκε από μεγάλο τραπεζικό όμιλο και συγκεκριμένα της τράπεζας Alpha Bank με σκοπό τη διαχείριση και αξιολόγηση των προμηθευτών του ομίλου.
|