Summary: | Η παρούσα διατριβή πραγματεύεται το αντικείμενο της δομικής ενίσχυσης στοιχείων άοπλης τοιχοποιίας με ταυτόχρονη ενεργειακή αναβάθμιση αυτών. Προτείνεται ουσιαστικά μια τροποποιημένη εφαρμογή της τεχνικής των θερμοπροσόψεων, όπου θα χρησιμοποιείται πλέγμα ινών από σύνθετα υλικά, τοποθετημένο στο κονίαμα κόλλησης των θερμομονωτικών πλακών(υλικά τύπου TRM), ικανό να προσφέρει δομική ενίσχυση στην τοιχοποιία, και ελέγχονται διάφορες διατάξεις ούτως ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή μηχανική συμπεριφορά του συστήματος.
Η μελέτη περιλαμβάνει αναλυτικό κομμάτι όπου προβλέπεται η συμπεριφορά στοιχείων οπλισμένης τοιχοποιίας αλλά και πειραματικό όπου αφορά την επιβολή ανακυκλιζόμενης φόρτισης σε στοιχεία τοιχοποιίας που κατασκευάσθηκαν και οπλίσθηκαν στο εργαστήριο.
Τα στοιχεία τοιχοποιίας που εξετάζονται είναι τριών ειδών: (α) στοιχεία τύπου διατμητικού τοιχώματος, (β) στοιχεία τύπου πεσσού και (γ) στοιχεία τύπου υπέρθυρου (ανώφλι). Στην παρούσα εργασία ελέγχονται τα στοιχεία της τοιχοποιίας σε εντός επιπέδου καταπόνηση.
Η διάρθρωση που ακολουθείται στην συγκεκριμένη εργασία είναι η ακόλουθη:
Στο Κεφάλαιο 1 γίνεται μια σύντομη εισαγωγή στις κατασκευές από τοιχοποιία και στις βασικές έννοιες που απαρτίζουν την συγκεκριμένη μελέτη, οι οποίες είναι «ενισχύσεις κατασκευών» και «ενεργειακή αναβάθμιση κατασκευών», ενώ στην κάθε περίπτωση γίνεται ειδική αναφορά στις ενισχύσεις με υλικά τύπου TRM και στην τεχνική των θερμοπροσόψεων. Επίσης, στο κεφάλαιο αυτό καθορίζονται αναλυτικά οι στόχοι της εργασίας.
Στο Κεφάλαιο 2 γίνεται μια συνοπτική περιγραφή στη δομική διαμόρφωση της τοιχοποιίας (επιμέρους υλικά, τύποι και τρόπος δόμησης, επιμέρους δομικά στοιχεία) καθώς και στη μηχανική συμπεριφορά της (άοπλη ή οπλισμένη) με έμφαση στην καταπόνηση εντός του επιπέδου της.
Στο Κεφάλαιο 3 περιγράφονται τα υλικά ενίσχυσης και θερμομόνωσης που μελετώνται στην παρούσα εργασία.
Στο Κεφάλαιο 4 ξεκινάει η περιγραφή του πειραματικού τμήματος της εργασίας, όπου γίνεται η περιγραφή των δοκιμίων που κατασκευάσθηκαν. Συγκεκριμένα, περιγράφονται η ονοματολογία των δοκιμίων, τα υλικά κατασκευής, η πορεία των εργασιών (κτίσιμο και επεμβάσεις), οι διατάξεις επιβολής φόρτισης σε αυτά και ο χαρακτηρισμός των υλικών μέσω των προκαταρκτικών δοκιμών που έγιναν για το σκοπό αυτό.
Στο Κεφάλαιο 5 καταγράφονται τα αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξήχθησαν, ενώ ακολουθεί η επεξεργασία τους και ο σχολιασμός.
Στο Κεφάλαιο 6 γίνεται μια αναλυτική πρόβλεψη της συμπεριφοράς των δοκιμίων μέσω προσομοιωμάτων συμπεριφοράς για στοιχεία οπλισμένης τοιχοποιίας, σε εντός επιπέδου καταπόνηση.
Στο Κεφάλαιο 7 δίνονται τα τελικά συμπεράσματα από την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και τα αποτελέσματα που ελήφθησαν. Εδώ απαντώνται συγκεντρωτικά τα ερωτήματα που ετέθησαν από την εισαγωγή, που αποτελούσαν και τους στόχους της παρούσας εργασίας.
|