Περίληψη: | Τα αντιμικροβιακά πεπτίδια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού κατά των μολύνσεων. Πρόκειται για ένα αρχαίο μηχανισμό άμυνας που χρησιμοποιείται από όλους τους ζωντανούς οργανισμούς Τα αντιμικροβιακά πεπτίδια είναι μόρια που χρησιμοποιούνται από την έμφυτη ανοσοαπόκριση του σώματος προκειμένου να σκοτώσουν άμεσα βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Αυτά τα πεπτίδια επιδεικνύουν δραστικότητα ευρέως φάσματος έναντι μιας ευρείας περιοχής μικροοργανισμών συμπεριλαμβανομένων Gram-θετικών και Gram-αρνητικών βακτηρίων, πρωτόζωα, μύκητες και ιούς καθώς επίσης έχει αποδειχθεί οτι είναι κυτταροτοξικά καρκινικά κύτταρα.
Η Χρυσοφσίνη είναι ένα αντιμικροβιακό πεπτίδιο το οποίο προέρχεται απο τα βράγχια ενός ψαριού της Ιαπωνίας. Έχουν απομονωθεί τρείς ισομορφές του των οποίων οι αλληλουχίες αποτελούνται απο 20 έως 25 αμινοξέα και εμφανίζουν ένα χαρακτηριστικό τετραπεπτίδιο στο C΄-τελικό άκρο. Η ακολουθία αυτή είναι η εξής: Αργινίνη-Αργινίνη-Αργινίνη–Ιστιδίνη και έχει αποδειχθεί απο προηγούμενες εργασίες της βιβλιογραφίας ότι αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της αντιμικροβιακής λειτουργίας του πεπτιδίου.
Ο σκοπός της ερευνητικής εργασίας είναι η σύνθεση νέων πεπτιδικών αναλόγων της Χρυσοφσίνης με βελτιωμένη και αποτελεσματικότερη δράση έναντι παθογόνων μικροοργανισμών.
Έτσι λοιπόν ,συντέθηκαν 9 ανάλογα του μορίου Chrysophsin I , τα οποία στη συνέχεια εξετάστηκαν ως προς τη βιολογική τους δράση έναντι των βακτηρίων Staphylococcus aureus και E.Coli. Τα αποτελέσματα απέδειξαν τα εξής :
Η αμινο-τελική και καρβοξυ-τελική περιοχή είναι αρκετά σημαντικές για τη δράση των αναλόγων..
Η εισαγωγή Lys (ενός καθαρά βασικού αμινοξέος) σε διάφορες θέσεις του μορίου που περιέχουν His ή Trp, βελτιώνει τη δράση έναντι του βακτηρίου S.Aureus , ενώ δεν επηρεάζει τη δράση έναντι του βακτηρίου E.Coli.
Τέλος η Ala12 φαίνεται να είναι αρκετά σημαντική για τη δράση του μορίου , αφού η αντικατάσταση της απο ένα πιο στερεοχημικά συμπαγές αμινοξύ όπως το Aib ελττώνει τη δράση του μορίου
|