Περίληψη: | Ο καρκίνος είναι μία σχετικά σπάνια ασθένεια στα παιδιά, αλλά αντιπροσωπεύει τη δεύτερη πιο συχνή αιτία παιδικού θανάτου. Η αντιμετώπιση όγκων σε παιδιά αντιμετωπίζεται συνήθως με συνδυασμό θεραπευτικών μεθόδων. Η Βραχυθεραπεία δεν είναι συνήθης τρόπος θεραπείας, αλλά εφαρμόζεται σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τα σαρκώματα μαλακών ιστών. Διαθέτει πλεονεκτή-ματα τα οποία την ευνοούν έναντι πιο επιθετικών τεχνικών, σε ειδικές περιπτώσεις παιδιατρικών εφαρμογών. Βασικό τέτοιο πλεονέκτημα είναι η χαμηλή τοξικότητα σε γειτονικούς υγιείς ιστούς, γεγονός το οποίο οδηγεί σε μείωση μεταγενέστερων επιπλοκών.
Όριο για την εφαρμογή της τεχνικής είναι η ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένης μεθοδολογίας προσαρμοσμένης στα χαρακτηριστικά του εκάστοτε ασθενούς. Οι προσομοιώσεις Monte Carlo μπορούν να προσδιορίσουν με υψηλή ακρίβεια δοσιμετρικές παραμέτρους σε πραγματικές καταστάσεις. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση της εργαλειοθήκης του GATE σε πραγματικές περιπτώσεις Βραχυθεραπείας και η αξιολόγηση πλάνων Βραχυθεραπείας σε παιδιατρικές εφαρμογές για ακριβή δοσιμετρία σε ευαίσθητα και κρίσιμα όργανα. Επιπροσθέτως, η παρούσα μελέτη προωθεί την ακριβή δοσιμετρία, την ενσωμάτωση των ετερογενειών των ιστών και της εξειδίκευσης για κάθε ασθενή, στοχεύοντας στη διεύρυνση χρήσης της τεχνικής καθώς και στη βελτιστοποίησή της.
Χρησιμοποιήθηκε το GATE, σε συνδυασμό με ανθρωπόμορφα ομοιώματα που παρέχονται από το XCAT. Η στατιστική αβεβαιότητα διατηρήθηκε σε τιμές μικρότερες του 3% σε όλες τις προσομοιώσεις. Αρχικά, δύο πηγές ακτινοβολίας υψηλού ρυθμού δόσης Ιριδίου (192) προσομοιώθηκαν (Nucletron mHDR-v1 και Varian VS2000) και συγκρίθηκαν πλήρως με τη χρήση του πρωτοκόλλου που προτείνεται από τις AAPM και ESTRO. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσον αφορά τις τιμές των συναρτήσεων γραμμικής δόσης gL(r) και ανισοτροπίας F(r) αλλά και για τη σταθερά ρυθμού δόσης (Λ). Οι διαφορές μεταξύ των θεωρητικών και των πειραματικών τιμών κυμάνθηκαν κυρίως μεταξύ των τιμών 0.01-3.5%, αλλά παρατηρήθηκαν και κάποιες τιμές που άγγιξαν το 6%.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν τα ανθρωπόμορφα ομοιώματα XCAT ώστε να προσομοιωθούν κλινικές περιπτώσεις. Αρχικά προσομοιώθηκε ένα πείραμα Βραχυθεραπείας προστάτη, πάνω στο οποίο αναπτύχθηκαν εργαλεία επεξεργασίας των τρισδιάστατων εικόνων δόσης του GATE. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε ένα πραγματικό πλάνο Βραχυθεραπείας για μια γυναικολογική περίπτωση. Για την επιβεβαίωση της ακρίβειας των προσομοιωμένων αποτελεσμάτων, συγκρίθηκαν με τα κλινικά σημεία δόσης που προέρχονταν από το κλινικής χρήσης σύστημα παραγωγής πλάνων θεραπείας. Το τελευταίο πείραμα, αφορούσε την εφαρμογή της επιβεβαιωμένης μεθόδου αξιολόγηση πλάνων Βραχυθεραπείας, σε ένα ανθρωπόμορφο ομοίωμα κοριτσιού 14 ετών, για την περίπτωση σαρκώματος σε αιδοίο/κόλπο.
Παρόλο που οι τεχνικές Βραχυθεραπείας εφαρμόζονται ήδη, είναι σημαντικό να εισαχθούν στις χρησιμοποιούμενες τεχνικές, Monte Carlo ιδιότητες, ώστε να οδηγηθούν σε ακριβή δοσιμετρία. Ο στόχος επεκτείνεται στην αξιολόγηση μιας ποικιλίας εφαρμογών Βραχυθεραπείας, χρησιμοποιώντας ομοιώματα διαφόρων ηλικιών και διαφόρων τύπων παθολογικών περιπτώσεων.
|