Περίληψη: | Ως επακόλουθο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η οποία άρχισε το 2008, η Ελλάδα ήλθε αντιμέτωπη με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, που σχετίζονταν άμεσα με το υψηλό δημόσιο χρέος της. Κατά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης, η κοινωνικοοικονομική αστάθεια, παράλληλα με την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, παραγόντων που μπορεί να προκαλέσουν εκτός των άλλων κοινωνικών προβλημάτων, άγχος και διαταραχές στην ψυχική υγεία του πληθυσμού, αυξήθηκαν και οι ανάγκες για φροντίδα υγείας . Οι δημόσιες δαπάνες υγείας έπρεπε να μειωθούν στο 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) με τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να πρέπει να προσεγγίζει το 1% του ΑΕΠ, πλησιάζοντας τον μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η προσπάθεια μείωσης των δημόσιων δαπανών προκάλεσε μεταρρυθμίσεις στην αγορά του φαρμάκου . Βασικές πρακτικές αυτής της τάσης ήταν η τιμολογιακή πολιτική, ο έλεγχος της συνταγογράφησης καθώς και η αύξηση της κυκλοφορίας των γενόσημων . Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά το χρονικό διάστημα 2009 - 2014, 3.000.000 €, ακολουθώντας το δημοσιονομικό πρότυπο αυστηρής λιτότητας.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η επίδραση των θεσμικών αλλαγών στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2013-2014 στη αγορά των αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών φαρμάκων. Μελετηθήκαν οι μεταβολές της δαπάνης και δείκτες οικονομικής φύσης που αφορούν αξίες πωλήσεων σε € καθώς και οι συνολικές ποσότητες σκευασμάτων για τις δυο κατηγορίες φαρμάκων,που αντιστοιχούν στις ομάδες Ν05Α και Ν06Α σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης ATC.
Τα στοιχεία παραχωρήθηκαν από την IMS Health. Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο μέτρησης των Καθορισμένων Ημερήσιων Δόσεων, ΚΗΔ (Defined Daily Doses-DDD), χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σε μια εποχή περιορισμένων δημοσιονομικών πόρων, η προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων με τη βοήθεια μέτρων που έχουν ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φάνηκε πως μπορεί να επιφέρει οικονομική αποδοτικότητα χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης.
Κατά τη μελέτη των φαρμάκων των ομάδων Ν05Α και Ν06Α παρατηρήθηκε πράγματι πως η δυναμική είσοδος ολοένα και περισσότερων γενοσήμων στην αγορά του φαρμάκου, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ΚΗΔ και την παράλληλη μείωση της δαπάνης σε ευρώ.Υπήρξαν όμως και κάποιες ανεξήγητες αυξομειώσεις δεδομένης της συνεχόμενης τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου, τις οποίες προσπαθήσαμε να ερμηνεύσουμε με βάση τις νομοθετικές αλλαγές αλλά και το γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο.
Η λήψη αποφάσεων και ο σχεδιασμός, στον τοµέα της υγείας και του φαρμάκου οφείλει να στηρίζεται σε έγκαιρη και έγκυρη συγκέντρωση αξιόπιστων δεδομένων και συγκριτικών στοιχείων, ώστε η αποτελεσματικότητα του συστήματος να βελτιώνεται και να επιτυγχάνονται οι στόχοι. Η ανάπτυξη του συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης του συνόλου των δαπανών στο σύστημα υγείας, μπορεί να βοηθήσει στον τεκµηριωµένο σχεδιασμό πολιτικής αλλά και στον εντοπισμό δαπανών για τις οποίες υπάρχουν πραγματικά περιθώρια εξοικονόμησης.
|