Περίληψη: | Η Ελλάδα τελευταία χρόνια προσπαθεί να εφαρμόσει τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγιεινή-ασφάλεια της εργασίας µε κύριο στόχο τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών και την προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.
Σκοπός: Οι επαγγελματικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν ανά πάσα στιγμή και όταν δεν αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά είναι πιθανόν να προκαλέσουν εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Η παρούσα μελέτη εξετάζει την εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγιεινή-ασφάλεια της εργασίας στο προσωπικό καθαριότητας, κοιμητηρίων και οδοποιίας του Δήμου Πατρέων, εάν υπάρχει η απαραίτητη μείωση ή αποφυγή των δυσμενών αποτελεσμάτων των κινδύνων αυτών, αλλά και μέσα από την επαγγελματική στάση τις γνώσεις και τις ανησυχίες των εργαζομένων στα ανάλογα ζητήματα.
Μέθοδος: Το δείγμα αποτέλεσαν 110 εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων στους χώρους εργασίας των δημοτικών κοιμητηριών Α & Β στη Δ/νση Καθαριότητας ανακύκλωσης & μηχανολογικού εξοπλισμού, στο τμήμα Αυτεπιστασίας έργων υποδομής και στο τμήμα Οδοποιίας. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου κατάλληλο για την έρευνα. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε μέσω excel και του προγράμματος IBM SPSS v23.0.
Αποτελέσματα: Οι εργαζόμενοι στις υπό μελέτη υπηρεσίες των δήμων είναι συνήθως άνδρες, ηλικίας 30-50 ετών με χαμηλό προς μεσαίο μορφωτικό επίπεδο. Το ποσοστό του προσωπικού που χρησιμοποιεί Μέσα Ατομικής Προστασίας (ενδύματα, γάντια, προστασία κεφαλής, μάσκες, γυαλιά κ.α.) μειώνεται όσο αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο, ενώ το ποσοστό του προσωπικού που απασχολείται σε διοικητικές θέσεις δηλώνει σε μικρότερο ποσοστό την χρήση των Μέσων ατομικής προστασίας.
Συμπεράσματα: Η πληροφόρηση, η εκπαίδευση και η ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας δεν τηρείται σε υψηλό βαθμό αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι επιρρεπείς στους επαγγελματικούς κινδύνους και να εκτίθενται με μεγαλύτερη συχνότητα στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.
|