Summary: | Η μετανάστευση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της σύγχρονης εποχής, το οποίο αφορά και στον ελληνικό χώρο, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Λόγω του αυξημένου μεταναστευτικού κινήματος, έχουν συσσωρευτεί στη χώρα μας πολυάριθμες πολιτιστικές ιδιαιτερότητες οι οποίοι ακολουθούν τους μετανάστες των διαφορετικών χωρών. Δυστυχώς, η διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα, δε γίνεται πάντοτε εύκολα αποδεκτή και γι’ αυτό οι μετανάστες σε πολλές πτυχές της ζωής τους, μπορούν να γίνουν θύματα πολιτισμικών διακρίσεων, ακόμα και στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.
Σκοπός: Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν να μελετήσει τις στάσεις των νοσηλευτών σχετικά με την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας σε μετανάστες και Ρομά.
Υλικά και Μέθοδοι: Για το σκοπό χρησιμοποιήθηκε ένας πληθυσμός από 417 νοσηλευτές και οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο περιείχε ερωτήματα που αφορούσαν τόσο τα προσωπικά τους στοιχεία, όσο και ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση των μεταναστών από τους ίδιους. Οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν σε δύο δείγματα (ομάδες Α και Β) ανάλογα με το αν είχαν απαντήσει το ερωτηματολόγιο στην έντυπη ή στην ηλεκτρονική μορφή του. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μεταφέρθηκαν σε ειδικά επεξεργασμένο φύλο του Excelκαι στη συνέχεια επεξεργάστηκαν στατιστικά με το πρόγραμμα SPSS 17.0.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν διαφορές μεταξύ των δύο δειγμάτων, ως προς τα δημογραφικά τους στοιχεία, αλλά και ως προς τη στάση τους απέναντι στους μετανάστες Ρομά (σεβασμός προς τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, άγχος, ισότιμη αντιμετώπιση). Οι παράγοντες οι οποίοι βρέθηκαν να επηρεάζουν τη στάση των νοσηλευτών ήταν το φύλο, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, η απόκτηση παιδιών και το μορφωτικό επίπεδο.
Συμπεράσματα: Η πλειονότητα των νοσηλευτών είναι θετικά προσκείμενη στην περίθαλψη των μεταναστών/Ρομά, ωστόσο στερείται κατάλληλου μορφωτικού υποβάθρου. Έτσι κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση του προγράμματος σπουδών με μαθήματα πολυπολιτισμικής υγείας.
Λέξεις κλειδιά: μετανάστες/Ρομά, νοσηλευτές, πολυπολιτισμική υγεία, πολυπολιτισμική παιδεία
|