Περίληψη: | Τάση της εκπαίδευσης –σε παγκόσμιο επίπεδο– αποτελεί η εκπαίδευση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (Science, Technology, Engineering, Mathematics – STEM), που ενοποιεί τα τέσσερα αυτά γνωστικά αντικείμενα. Δείκτες επιτυχίας της εκπαίδευσης STEM, σύμφωνα με το μοντέλο της Υποστήριξης – Διδασκαλίας – Αποτελεσματικότητας – Υλικού (Support – Teaching – Efficacy – Materials, S.T.E.M.), αποτελούν η Υποστήριξη, ο σχεδιασμός μαθήματος (Διδασκαλία) οι εκπαιδευτικές πρακτικές στην τάξη (Διδασκαλία), η Αποτελεσματικότητα και τα Υλικά.
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί μέσω της μέτρησης των πέντε αυτών δεικτών στην επιβεβαίωση ή όχι της ορθότητας του ενλόγω μοντέλου. Για το λόγο αυτό καταγράφηκαν οι απόψεις εκατόν έντεκα (111) εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε τεθέν ερωτηματολόγιο πενταβάθμιας κλίμακας τύπου Likert, για τους πέντε αυτούς δείκτες.
Από την ενεργηθείσα επιβεβαιωτική παραγοντική ανάλυση προέκυψε ότι οι προτάσεις του ερωτηματολογίου που τέθηκαν πράγματι ανταποκρίνονται στους πέντε (5) παράγοντες του προτεινόμενου ερευνητικού μοντέλου. Μάλιστα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν τη σημασία της Υποστήριξης, του σχεδιασμού μαθήματος (Διδασκαλία), των εκπαιδευτικών πρακτικών στην τάξη (Διδασκαλία), της Αποτελεσματικότητας και των Υλικών.
Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό των ερωτηθέντων δεν αναγνωρίζει τη σημασία των παραπάνω δεικτών. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην έλλειψη απαραίτητης εξοικείωσης των ερωτηθέντων με την εκπαίδευση STEM είτε πράγματι στην μειωμένη σημασία των δεικτών αυτών στην επιτυχία της εκπαίδευσης STEM. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να γίνει περαιτέρω διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών του παρατηρούμενου φαινομένου και, ειδικότερα, των ανασχετικών εκείνων παραγόντων που συντείνουν στην ύπαρξη του φαινομένου αυτού.
|