Περίληψη: | Η συμπεριφορά του καταναλωτή αποτελεί αντικείμενο μελέτης εδώ και πολλά χρόνια και προκύπτουν σημαντικά οφέλη από αυτή τόσο για τον ίδιο τον καταναλωτή όσο και για τις επιχει-ρήσεις που έχουν στόχο τον εντοπισμό και την κάλυψη των αναγκών του. Είναι αυτά ακριβώς τα οφέλη που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον του τμήματος Marketing κάθε επιχείρησης σε μια εποχή που κυριαρχεί ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για την εδραίωση και επέκταση του εκάστοτε μερι-δίου αγοράς τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο για πολλές επιχειρήσεις. Παράλληλα με τις δραστηριότητές του ηλεκτρο-νικού εμπορίου, η χρήση του ψηφιακού marketing διαδραματίζει σημαντικό ρόλο δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που το εφαρμόζουν. Η ψηφιακή διαφήμιση είναι το εργαλείο για την τοποθέτηση των προϊόντων/υπηρεσιών σε μια ξεχωριστή θέση στο μυαλό του καταναλωτή.
Η διαφήμιση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε αυτό το πλαίσιο προσφέρει έναν οικονομικό, άμεσο και αμοιβαίο τρόπο ώστε να ξεπεραστούν οι χρονικοί και γεωγραφικοί φραγ-μοί των επιχειρήσεων. Ανάλογο ρόλο αλλά σε μικρότερο βαθμό έχει και το mobile marketing το οποίο όμως είναι σε νηπιακό στάδιο στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, η παρούσα διπλωματική εργα-σία πραγματεύεται τα χαρακτηριστικά των διαφημιστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρο-μείου (email) και γραπτών μηνυμάτων (sms) και την επιρροή τους στη συμπεριφορά του κατανα-λωτή. Η πρωτοτυπία της έρευνας βασίζεται στο ερώτημα που τίθεται ¨Τι σας επηρεάζει περισσό-τερο η λήψη διαφημιστικών email ή sms¨, μιας και δεν υπάρχει άλλη σχετική μελέτη.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το ενημερωτικό περιεχόμενο, η ψυχαγωγική αξία και τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρονται μέσω των μηνυμάτων επηρεάζουν θετικά την συ-μπεριφορά του καταναλωτή. Από την άλλη πλευρά οι καταναλωτές φαίνονται φανερά ενοχλημέ-νοι από την παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής εξαιτίας της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και της αυξημένης συχνότητας αποστολής διαφημιστικών μηνυμάτων. Σαν συμπέρασμα προκύπτει ότι τελικά οι καταναλωτές επηρεάζονται περισσότερο από τη λήψη διαφημιστικών email όσο αφορά τις αγοραστικές τους επιλογές σε σύγκριση με τη λήψη sms.
Σημαντικό είναι να αναφερθούν και οι περιορισμοί στους οποίους υπόκειται η συγκεκρι-μένη έρευνα, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες μεταβλητές περιγράφονται πιο αναλυτικά από άλλες για τις ανάγκες της εργασίας. Επίσης η παρούσα εργασία εξετάζει την άμεση αντίδραση των κα-ταναλωτών και πως επηρεάζονται από στάσεις και προθέσεις. Χαρακτηριστικά των email όπως η οπτική έκκληση, η απόλαυση και η αποτελεσματικότητα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μελ-λοντική έρευνα. Παρά τους περιορισμούς όμως η μελέτη παρέχει σημαντικές θεωρητικές και διοι-κητικές εφαρμογές, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στους διαφημιστές για τη θετική επιρροή των email καθώς και να είναι προσεκτικοί με τον όγκο των μηνυμάτων και την ανεπιθύμητη αλληλο-γραφία καθώς έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.
|