Summary: | Το φυσικό περιβάλλον του σχολείου έχει ισχυρή επίδραση στην υγεία των παιδιών, καθώς σε αυτόν τον χώρο καταναλώνουν πολλές ώρες της καθημερινότητάς τους. Καθώς τα ατυχήματα και οι λοιμώξεις συνιστούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, η πρόληψη και αντιμετώπισή τους αποτελούν προτεραιότητα για την δημόσια υγεία, υιοθετώντας την προαγωγή υγείας στα σχολεία, με στόχο την προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής στον μαθητικό πληθυσμό.
Σκοπός: Η καταγραφή των προβλημάτων που σχετίζονται με την Δημόσια Υγεία στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Μέθοδος: Η καταγραφή των προβλημάτων στα σχολικά συγκροτήματα έγινε με τη συλλογή των υγειονομικών εκθέσεων αυτοψίας από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των τριών περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων κατά τα έτη 2012-2016. Τα αποτελέσματα των υγειονομικών αυτοψιών κατηγοριοποιήθηκαν στη συνέχεια με βάση το σύστημα των δίτιμων διχοτομημένων ερωτήσεων.H ανάλυση των δεδομένων έγινε με την χρήση του Στατιστικού Πακέτου SPSS. 20.
Αποτελέσματα: Ο αριθμός των υγειονομικών ελέγχων παραμένει πολύ χαμηλός καλύπτοντας λιγότερο από το ¼ των σχολείων της ΠΔΕ την τελευταία πενταετία. Με βάση την ανάλυση των ελέγχων ανά γεωγραφική περιοχή και βαθμίδα διαπιστώνεται ότι η επιλογή των σχολείων που ελέγχονται δεν είναι τυχαία, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ελέγχων να είναι μεγαλύτερος σε αυτά που βρίσκονται εντός ή γύρω από τα αστικά κέντρα και να μην γίνεται έλεγχος σε δυσπρόσιτα σχολεία. Καταγράφηκαν πολλά προβλήματα στα σχολικά κτήρια όπως επίσης και στους χώρους των αποχωρητηρίων. Η έλλειψη καταγραφής των αρχείων στα κυλικεία που οφείλεται στην άγνοια των ιδιοκτητών κυλικείου μπορεί να οδηγήσει στη μη σωστή συντήρηση των τροφίμων αλλά και στη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Στα νηπιαγωγεία όπου φοιτούν οι μικρότερες ηλικιακά ομάδες παιδιών που είναι και πιο ευάλωτες σε σχολικά ατυχήματα και επηρεάζονται πιο άμεσα από το σχολικό περιβάλλον, ο αριθμός των ελέγχων ήταν πολύ μικρός . Μεγαλύτερος αριθμός ελέγχων αφορά τα δημοτικά σχολεία αλλά με το ποσοστό κάλυψης των ελέγχων και στη βαθμίδα αυτή να είναι επίσης χαμηλό. Η εικόνα του αριθμού των ελέγχων στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι καλύτερη, καθώς έχει ελεγχθεί περίπου το 45% των σχολείων. Δεν υπάρχουν στοιχεία ελέγχων για τα ιδιωτικά σχολεία για καμία από τις τρεις περιφερειακές ενότητες αλλά ούτε και για σχολεία ειδικής αγωγής.
Συμπεράσματα: Δεν ακολουθείται μία ενιαία πολιτική των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην καταγραφή και αντιμετώπιση των προβλημάτων στα σχολεία και επιπλέον στην πράξη δεν εφαρμόζεται η παρακολούθηση του σχολείου από την αρμόδια τριμελή επιτροπή. Το ποσοστό των προβλημάτων στα κτήρια των νηπιαγωγείων είναι πολύ υψηλό. Το καλύτερο μέσο πίεσης των ιδιοκτητών κυλικείων οι οποίοι δεν ακολουθούν τις συστάσεις είναι οι επανέλεγχοι μέσα στην ίδια σχολική χρονιά και η άσκηση ποινικών διώξεων όπου απαιτείται. Πέρα από την αύξηση του αριθμού των ελέγχων χρειάζεται να γίνει επανεξέταση και της γεωγραφικής κατανομής αυτών, ώστε δειγματοληπτικά να καλύπτονται και οι απομακρυσμένες περιοχές (μη αστικές, δυσπρόσιτα σχολεία).
Λέξεις κλειδιά: σχολική υγιεινή, προαγωγή υγείας, έλεγχοι, υγιεινή διατροφή.
|