Περίληψη: | Η κατάλληλη χρήση αντιμυκητιασικών είναι κάπως δύσκολη ακόμα και για τους έμπειρους γιατρούς. Περιλαμβάνουν προκλήσεις οι μη ξεκάθαρες κλινικές ενδείξεις των εν τω βάθει μυκητιασικών λοιμώξεων, η ελλιπής ευαισθησία των μικροβιολογικών εξετάσεων, και η πίεση να ξεκινήσει η θεραπεία νωρίς λόγω της υψηλής θνησιμότητας και θνητότητας αυτών των λοιμώξεων.
Σκοπός: Διεξήχθη αναδρομική μελέτη παρατήρησης με σκοπό την καταγραφή και παρουσίαση της κατανάλωσης αντιμυκητιασικών σκευασμάτων μεγάλου κόστους, τα οποία χορηγούνται σε νοσηλευόμενους ασθενείς μέσω ατομικού συνταγολογίου. Επίσης έγινε έλεγχος της διαχείρισης των αντιμυκητιασικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Π.Γ.Ν.Π.) αναφορικά με τις ποσότητες χρήσης και τις δαπάνες.
Υλικό και Μέθοδος: Τα δεδομένα αντλήθηκαν από τις εγγραφές του Φαρμακείου του ΠΓΝΠ και από το ESY.net για 4 έτη (2012-2015). H στατιστική ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω του Microsoft Excel 2013.
Αποτελέσματα: Το συνολικό κόστος των φαρμάκων παρουσιάζει πτωτική τάση, ενώ την ίδια στιγμή, οι δαπάνες που γίνονται για τα αντιμυκητιασικά που μελετώνται, αυξάνονται ανά έτος. Εννέα από τα τμήμα φέρουν περίπου το 90% των δαπανών σε κάθε έτος. Σκεύασμα της αμφοτερικίνης Β είναι πρώτο σε χρήση συνολικά και συγκριτικά με τα υπόλοιπα σκευάσματα, για όλα τα έτη της μελέτης, ενώ 3 σκευάσματα - αμφοτερικίνη Β, ανιδουλαφουνγκίνη και κασποφουνγκίνη - είναι αυτά στα οποία αντιστοιχεί το 80% των συνολικών δαπανών και στα 4 έτη της μελέτης. Από τα αποτελέσματα των δεικτών αξιολόγησης, προκύπτει ότι η διαχείριση των αντιμυκητιασικών σκευασμάτων από τα τμήματα, δεν είναι ομοιόμορφη και ανάλογη στα έτη της μελέτης.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν την ανάγκη για περαιτέρω ελέγχους και στοχευμένες αλλαγές με σκοπό την βελτίωση της διαχείρισης των αντιμυκητιασικών σκευασμάτων.
|