Περίληψη: | Η εύρεση πιθανής συσχέτισης μεταξύ κάποιων επιδημιολογικών και δημογραφικών στοιχείων των ασθενών που προσέρχονται για μαστογραφικό έλεγχο στο τμήμα μαστογραφιών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών την χρονική περίοδο Μαρτίου 2016 έως Σεπτεμβρίου 2016 με τη συχνότητα συμμετοχής τους στο
μαστογραφικό έλεγχο καθώς επίσης γίνεται και αναζήτηση της πιθανής σχέσης των ιδίων στοιχείων με την πιθανότητα για νόσηση από καρκίνο του μαστού.
Υλικό και μέθοδοι— Η έρευνα διεξήχθηκε στο τμήμα μαστογραφιών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών την χρονική περίοδο Μαρτίου 2016 έως Σεπτεμβρίου 2016. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολόγιου που σχετίζεται με τους παράγοντες που τίθενται υπό διερεύνηση στην τρέχουσα εργασία.
Αποτελέσματα—
Το ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε για την συλλογή στοιχείων δόθηκε προς απάντηση σε 200 γυναίκες που προσήλθαν για μαστογραφικό έλεγχο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που γινόταν η καταγραφή δεδομένων και απαντήθηκε από 170 γυναίκες. Διαπιστώθηκε ότι το 70% των ερωτηθέντων πραγματοποιεί μαστογραφικό έλεγχο επί τακτικού ελέγχου ρουτίνας και όπως προκύπτει ο μελετώμενος πληθυσμός (40,6%) παρουσιάζει συμμόρφωση προς τις ισχύουσες οδηγίες του το 78,3 % προσυμπτωματικου ελεγχου και πραγματοποιεί μαστογραφικο έλεγχο μετά την ηλικία των 40 ετών μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 17 μηνών.Aντίθετα η υπερηχογραφική εκτίμηση του μαστού δεν δείχνει να είναι τόσο διαδεδομένη στους ασθενείς και ένα ποσοστό 61.8% δηλώνει ότι δεν έχει ξανακάνει u/s εκτίμηση στο παρελθόν. Επιπλέον τα δημογραφικά στοιχειά του δείγματος υπό μελέτη βρέθηκαν τα εξής: των ασθενών που προβαίνουν σε έλεγχο είναι σε μετεμμηνοπαυσιακη κατάσταση και ηλικιών κατά πλειοψηφία 46-55 ετών καθώς και σε ποσοστό 58,2% έχουν δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Σε σχέση με την οικογενειακή κατάσταση των ερωτηθέντων το 57,1% είναι παντρεμένοι ,το μορφωτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του δείγματος είναι χαμηλό.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων γυναικών είναι απόφοιτες Λυκείου (46,5%) και ένα μεγάλο ποσοστό εκ αυτών έχει ολοκληρώσει μονάχα το Δημοτικό (27%).
Τα 2/3 του δείγματος δηλώνει μη καπνίζοντες και σε σχέση με τα επίπεδα άγχους που βιώνει σε καθημερινή βάση το δείγμα της τρέχουσας ερευνας είναι μοιρασμένο στη μέση ανάμεσα στην υψηλή βαθμίδα (38,1%) και στα μέτρια επίπεδα (37,1%).Μικρή αλλά σημαντική σε ποσοστό (27,1%) αναλογία του δείγματος έχει οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του μαστού. Τέλος η πλειοψηφία του δείγματος των γυναικών πάσχει από χρόνια(ΣΔ-ΙΙ, ΔΥΣ, Σιδηροπενική αναιμία ,αμιγής υπερχοληστερολαιμία και υπερλιπιδαιμία) και καρδιαγγειακά νοσήματα σε ποσοστά 35,3% και 30% αντίστοιχα.
Συμπεράσματα – Στην μελέτη δεν φάνηκε ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι καπνίστριες με ελλιπή εκπαίδευση ή απόφοιτες β-βάθμιας εκπαίδευσης με οικιακή απασχόληση πραγματοποιούν λιγότερο συχνά μαστογραφικό έλεγχο όντας λιγότερο ενημερωμένες σε σχέση με τα προληπτικά μέτρα διαγνωστικών εξετάσεων. Όπως επίσης δεν φάνηκε συσχέτιση μεταξύ οικογενειακού ιστορικού , ατομικού ιστορικού παθήσεων του μαστού, μεγαλύτερης ηλικίας ,θηλασμού, ηλικίας πρώτης και τελευταίας περιόδου , αριθμού εκτρώσεων και αποβολών , καπνίσματος και επίπεδου καθημερινού άγχους με την μεγαλύτερη πιθανότητα για νόσηση από καρκίνο του μαστού.
Δύο σημαντικά συμπεράσματα της παραπάνω μελέτης είναι τα εξής : O υποπληθυσμος των γυναικών που ακολουθει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εξετάσεων (follow-up) για το μαστό επειδή έχει νοσήσει από καρκίνο του μαστού είτε λόγω κάποιας καλοήθης πάθησης του μαστού, εμφανίζει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε σχέση με το μαστογραφικό έλεγχο. Δεύτερον φάνηκε ότι συνδυαστικά ο παράγοντας του άγχους και του καπνίσματος παράγει στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τη συχνότητας επίσκεψης για μαστογραφικό έλεγχο.
Συνεπώς στο μέλλον είναι σημαντικό να γίνουν περαιτέρω έρευνες μεγαλύτερου δείγματος γυναικών σε σχέση με τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμετοχή των γυναικών στον μαστογραφικό έλεγχο καθώς και των παραγόντων κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού. Στη χώρα μας ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα πρέπει να τυγχάνει περισσότερης ευρείας εφαρμογής και να μην έχει τη μορφή ευκαιριακού ελέγχου γιαυτό απαιτείται καταβολή προσπαθειών από τον κρατικό μηχανισμό για ευρεία ,οργανωμένη και συστηματική εφαρμογή των εξετάσεων προσυμπτωματικου έλεγχου του μαστού.
|