Περίληψη: | Στην παρούσα Διατριβή́ Διπλώματος Ειδίκευσης γίνεται ανάλυση, παρουσίαση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης των κατολισθητικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στο νησί της Λευκάδας από το σεισμικό γεγονός στις 17 Νοεμβρίου του 2015. Η περιοχή μελέτης είναι όλο το νησί με ιδαίτερη έμφαση στο δυτικό και νότιο-δυτικό τμήμα του νησιού όπου έλαβαν χώρα οι εκάστοτε κατολισθήσεις. Εκτεταμένες αστοχίες πρανών και πιο συγκεκριμένα καταπτώσεις βράχων και κατολισθήσεις έλαβαν χώρα στο δυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού με αποτέλεσμα να αστοχήσουν όχι μόνο τα ήδη υπάρχοντα μέτρα προστασίας αλλά και το οδόστρωμα των επαρχιακών οδών Τσουκαλάδες-Άγιος Νικήτας, Άγιος Νικήτας- Κομηλίο- Δράγανο- Πόρτο Κατσίκι.
Η Λευκάδα, χρήζει ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού κατολισθήσεων και σεισμικότητας που τη χαρακτηρίζουν, με σημαντικά γεγονότα όπως το 1955, 2003, και 2015. Σπουδαίο και κοινό χαρακτηριστικό των θέσεων είναι οι μετακινήσεις επάνω σε ασβεστολιθική κατακερματισμένη βραχόμαζα . Ο ασβεστόλιθος αποτελεί έναν απο τους πιο συνηθισμένους σχηματισμούς εκδήλωσης καταπτώσεων και κατολισθήσεων στην Ελλάδα. Για τους παραπάνω λόγους κρίθηκε απαραίτητη η εκπόνηση επιτόπου μακροσκοπικής και εργαστηριακής της γεωτεχνικής έρευνας που περιελάμβανε την παρακολούθηση των κατολισθήσεων στο χρόνο και την επιμέρους εξέταση των επιμέρους φυσικών και γεωτεχνικών χαρακτηριστικών της βραχόμαζας. Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Τεχνικής Σεισμολογίας και στο Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Για την εκπόνηση της έρευνας ακολουθήθηκαν στάδια που αφορούσαν εργασία υπαίθρου, εργασία εργαστηρίου και γραφείου. Αρχικά έγινε η τεχνικογεωλογική χαρτογράφηση των επιμέρους σχηματισμών του νησιού , προκειμένου να αναλυθούν τα νέα στοιχεία και να συγκριθούν με χάρτες που υπήρχαν από προηγούμενες μελέτες έτσι ώστε να καταλήξουμε στις πέντε τεχνικογεωλογικές ενότητες που είναι χωρισμένο το νησί . Συγχρόνως στο εργαστήριο διεξάγονταν οι απαραίτητες δοκιμές βραχομηχανικής των δειγμάτων που είχαν ληφθεί από τις θέσεις μελέτης οι οποίες επιλέχθηκαν ανάλογα με την ποιότητα της βραχόμαζας. Συγχρόνως με χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών – ΓΣΠ (Geographical Information System – GIS) δημιουργήθηκε τεχνικογεωλογικός χάρτης του νησιού σε κλίμακα 1:5000.
Στο δεύτερο στάδιο της μελέτης συλλέχθηκαν στοιχεία από τους 4 επιμέρους σταθμούς που ήταν τοποθετημένοι στην πόλη της Λευκάδας, στη Βασιλική, στην πόλη της Πρεβέζας και στο νησί της Ιθάκης και μέσω της γλώσσας προγραμματισμού Matlab αναλύθηκαν τα αντίστοιχα επιταχυνσιογραφήματα. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν και τα επιμέρους διαγράμματα φάσματος απόκρισης της επιτάχυνσης και υπολογίσθηκαν οι μέγιστες τιμές των τριών συνιστωσών της εδαφικής επιτάχυνσης (PGA) των αντίστοιχων σταθμών. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, όπως είναι φυσικό λόγω ενίσχυσης της σεισμικής ενέργειας και παράλληλα λόγω της μικρής απόστασης του σταθμού της Βασιλικής από το επίκεντρο του σεισμού (8 χιλιόμετρα), όλες οι μέγιστες τιμές των τριών συνιστωσών είναι αρκετά υψηλές σε σχέση με τους άλλους τρεις σταθμούς.
|