Περιγραφή και αξιολόγηση των Υπηρεσιών Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση : η περίπτωση του ΟΠΣ του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)

Η εν λόγω μελέτη επικεντρώνεται στην εξέταση των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων (ΟΠΣ) στα πλαίσια λειτουργίας τους στη Δημόσια Διοίκηση. Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται σαν μελέτη περίπτωσης το ΟΠΣ που χρησιμοποιείται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε). Στόχος είναι να εξεταστούν μια σειρ...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Πετράκου, Ελένη
Άλλοι συγγραφείς: Μπεληγιάννης, Γρηγόριος
Μορφή: Thesis
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2018
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://hdl.handle.net/10889/11256
Περιγραφή
Περίληψη:Η εν λόγω μελέτη επικεντρώνεται στην εξέταση των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων (ΟΠΣ) στα πλαίσια λειτουργίας τους στη Δημόσια Διοίκηση. Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται σαν μελέτη περίπτωσης το ΟΠΣ που χρησιμοποιείται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε). Στόχος είναι να εξεταστούν μια σειρά από θέματα όπως ο βαθμός εμπειρίας των υπαλλήλων στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, η χρησιμότητα, η συμβατότητα και η ποιότητα του εν λόγω ΟΠΣ, ο βαθμός αντίστασης των εργαζομένων στη χρήση του ΟΠΣ και ταυτόχρονα να προσδιοριστούν οι όποιες αλλαγές επί του τρόπου λειτουργίας του που ενδέχεται να κάνουν ευκολότερο το έργο των υπαλλήλων και κατά συνέπεια να βελτιώσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για τις ανάγκες της έρευνας πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος με τη χρήση ερωτηματολογίου και χρησιμοποιήθηκε περιγραφική και επαγωγική στατιστική προκειμένου να ερμηνευθούν οι απαντήσεις ενός δείγματος 20 υπαλλήλων του Σ.ΕΠ.Ε. Συνοπτικά, η έρευνα κατέδειξε υψηλό βαθμό εμπειρίας των εργαζομένων στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή γεγονός που βοηθά στην ευκολότερη από μέρους τους χρήση του ΟΠΣ. Ως προς τη χρησιμότητα του ΟΠΣ βρέθηκε ότι η πλειοψηφία των υπαλλήλων το θεωρεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τη διεκπεραίωση των εργασιών ενώ παράλληλα διευκολύνεται η εξυπηρέτηση του πολίτη. Αντίθετα, η συμβατότητα του ΟΠΣ παρουσιάζεται χαμηλή με βάση την άποψη της πλειοψηφίας του δείγματος. Χαμηλό επίσης με βάση το δείγμα είναι και το επίπεδο ποιότητας του ΟΠΣ. Επιπρόσθετα σημαντικό εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι υπήρξαν σε μεγάλο βαθμό αντιστάσεις ως προς την εφαρμογή του ΟΠΣ. Τέλος να αναφερθεί ότι επισημάνθηκαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα μια σειρά από αλλαγές που πρέπει να γίνουν και αφορούν κυρίως την καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού με βάση το ΟΠΣ και την άμεση σύνδεση αυτού με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».