Περίληψη: | Μια εγκατάσταση cross – docking είναι ένας ενδιάμεσος κόμβος σε ένα δίκτυο διανομής και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη μεταφόρτωση των εμπορευμάτων από τα φορτηγά. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εκφόρτωση των προϊόντων από τα εισερχόμενα φορτηγά, την διαλογή και την συγκέντρωσή τους, και τέλος την αποστολή τους στους τελικούς πελάτες. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τρόπους διανομής σε αυτή την περίπτωση τα εμπορεύματα δεν αποθηκεύονται με αποτέλεσμα να έχουμε μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό απόθεμα. Τα περισσότερα άρθρα της βιβλιογραφίας του cross – docking έχουν ως αντικειμενικό σκοπό την βελτιστοποίηση του makespan της παραπάνω διαδικασίας, δηλαδή του συνολικού χρόνου ολοκλήρωσης όλων των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα σε μία εγκατάσταση cross – docking.
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται ένα μοντέλο πολυκριτηριακής βελτιστοποίησης που παράγει εφικτές και αποδοτικές λύσεις, με την θεώρηση όχι μόνο της ελαχιστοποίησης του makespan, αλλά και του ολικού χρόνου εξυπηρέτησης (total service time) των εισερχόμενων φορτηγών, του συνολικού χρόνου αναχώρησης (departure time) και του χρόνου αργοπορημένης αναχώρησης (tardiness) των εξερχόμενων φορτηγών καθώς και της εφαρμογής πολιτικής μηδενικού αποθέματος (zero inventory policy) και της Just-In-Time φιλοσοφίας παράδοσης των εμπορευμάτων. Το μοντέλο που αναπτύσσεται στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας του συστήματος, βελτιστοποιώντας την ροή των εισερχόμενων και εξερχόμενων προϊόντων στην εγκατάσταση, την μείωση του αποθέματος και του χρόνου παράδοσης των προϊόντων, άρα και στην βελτίωση της εξυπηρέτησης και της ικανοποίησης των πελατών και της αύξησης της παραγωγικότητας ενός συστήματος cross – docking.
Η διαδικασία βελτιστοποίησης βασίζεται στη χρήση γενετικών αλγορίθμων λόγω των δυνατοτήτων τους να εξετάζουν πλήθος δυνατών λύσεων και να καταλήγουν στη βέλτιστη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δυνατότητες του προτεινόμενου μοντέλου εξετάστηκαν σε πλήθος μελετών περίπτωσης. Ελέγχθηκαν διαφορετικά σενάρια με την εισαγωγή παραμέτρων σε μία ενιαία αντικειμενική συνάρτηση, τύπους περιορισμών και παραγόντων βαρύτητας. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων καθιστά το μοντέλο ικανό να παράγει βέλτιστες λύσεις για το πρόβλημα της ανάθεσης των φορτηγών σε θύρες (truck door assignment) και του προγραμματισμού των φορτηγών (truck scheduling) αντίστοιχα.
|