Περίληψη: | Στην σύγχρονη εποχή είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη για σύνδεση των μηχανημάτων, από συσκευές που χρησιμοποιούνται στην προσωπική ζωή μέχρι και συσκευές που χρησιμοποιούνται στον χώρο εργασίας, με το διαδίκτυο. Το λεγόμενο Διαδίκτυο των πραγμάτων (ή αλλιώς Internet of things), το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ έχει μπει δυναμικά στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, είναι μια έννοια η οποία αφορά σε αντικείμενα της καθημερινότητας τα οποία χρησιμοποιούν ενσωματωμένους αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων και την ανάληψη κάποιας δράσης σε αυτά μέσα σε ένα δίκτυο.
Είναι ευρέως γνωστό το γεγονός ότι, τόσο σε επίπεδο περιφερειακό όσο και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ανάγκες που παρουσιάζονται στην διευκόλυνση των προβλημάτων που προκύπτουν, καθώς και στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, είναι καθημερινές. Το Internet of things (IoT) εισάγει έναν τρόπο ο οποίος εξυπηρετεί την καθημερινότητα του ανθρώπου τόσο στο προσωπικό του περιβάλλον όσο και στις δομές μιας πόλης και συνεπώς μιας χώρας. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία αλλά και η δυνατότητα στις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες, να διευρύνουν τις δομές τους, να αναβαθμίσουν τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό αλλά κατά συνέπεια να προσφέρουν έναν πιο ζωτικό και ποιοτικό τρόπο ζωής των ανθρώπων.
Σκοπός του παρόντος πονήματος, κατόπιν συλλογής και επεξεργασίας των απαραίτητων πληροφοριών και δεδομένων από την αρμόδια υπηρεσία, είναι η ανάδειξη των λόγων για τους οποίους η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να προχωρήσει σε ριζική αναδιαμόρφωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της μέσω της χρήσης του Internet of things (ΙoT). Συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με την ανάπτυξη μιας εφαρμογής για κινητές συσκευές η οποία διαθέτει λειτουργίες που αποσκοπούν στη διάγνωση και πρόληψη πιθανών προβλημάτων που παρουσιάζονται στα οχήματα και έχει ως σκοπό την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των αρμόδιων τμημάτων για πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των οχημάτων και την κατάλληλη συντήρησή τους προτού εκδηλωθούν σοβαρότερα και δαπανηρότερα προβλήματα.
|