Περίληψη: | Τα τελευταία χρόνια γίνονται εντατικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με την ενσωμάτωση εξελιγμένων διαδικασιών/μεθόδων που βασίζονται σε τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Ένας βασικός στόχος αυτής της αναβάθμισης είναι να μετατραπεί ο ρόλος του τελικού χρήστη από έναν παθητικό καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε έναν ενεργό καταναλωτή, που θα γνωρίζει με μεγάλη ακρίβεια το προφίλ κατανάλωσής του. Ακολούθως, θα μπορεί να το προσαρμόζει κατάλληλα στις τρέχουσες ανάγκες του, στοχεύοντας στην αποδοτικότερη και οικονομικότερη κατανάλωση ενέργειας. Για να γίνει αυτό εφικτό, η κατανάλωση κάθε ηλεκτρικής συσκευής που χρησιμοποιεί ο χρήστης θα πρέπει να καταγράφεται και να παρουσιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιλέγονται, στην συνέχεια, με εύκολο τρόπο, οι ενέργειες που πρέπει να εκτελεστούν. Επειδή η μετατροπή όλων των ηλεκτρικών συσκευών σε έξυπνες συσκευές που θα παρέχουν τέτοιου τύπου πληροφορίες έχει υψηλό κόστος, έχουν εμφανιστεί στην βιβλιογραφία τεχνικές που απαιτούν την εγκατάσταση ενός μόνο μετρητή στο κεντρικό πίνακα της οικίας του χρήστη.
Οι μη παρεμβατικές μέθοδοι παρακολούθησης φορτίων (Non-Intrusive Load Monitoring-NILM) οι οποίες προσπαθούν να εκτελέσουν τον επιμερισμό της ενέργειας χωρίς να χρησιμοποιούν μεμονωμένους μετρητές για κάθε συσκευή έχουν σκοπό να εκτιμήσουν την κατανάλωση της ενέργειας κάθε συσκευής από την συνολική ενέργεια του σπιτιού.
Σε αυτή την εργασία συγκρίνουμε δύο διαφορετικές μεθόδους για το πρόβλημα του ενεργειακού επιμερισμού οι οποίες βασίζονται στη θεωρία των αραιών αναπαραστάσεων και κωδικοποίησης κατανάλωσης των σημάτων ανά συσκευή. Δοκιμάζουμε και τους δύο αλγορίθμους σε ένα σύνολο δεδομένων αναφοράς γνωστό ως REDD dataset και τέλος παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα μας και τα σχολιάζουμε.
|