Περίληψη: | Ο καρκίνος του προστάτη (PCa) είναι μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου και συνδέεται με την απορρύθμιση του σηματοδοτικού μονοπατιού του ανδρογονικού υποδοχέα (AR). Ο ρόλος του AR θεωρείται σημαντικός, αφού ο αποκλεισμός του μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου. Ο Συνδυαστικός Αποκλεισμός Ανδρογόνων (Combined Androgen Blockade, CAB) περιλαμβάνει χειρουργικό ή φαρμακευτικό ευνουχισμό σε συνδυασμό με τη χορήγηση ενός πλήρους αντιανδρογόνου και αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του PCa. Ωστόσο, σύντομα ο όγκος αναπτύσσει αντοχή στη θεραπεία, μολονότι συνεχίζει να είναι ορμονο-εξαρτώμενος. Συνεπώς, η ανάπτυξη μορίων, τα οποία θα παρέχουν πλήρη ανδρογονικό αποκλεισμό, κρίνεται σημαντική για την αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση του PCa.
Η παρούσα μελέτη εστιάζει στο σχεδιασμό και τη σύνθεση νέων πρεγνενικών στεροειδών μορίων με πιθανή αντιανδρογόνο δράση. Τα νέα μόρια που συντέθηκαν φέρουν μία αμινο-ομάδα ή μία εξαμελή λακταμικό δακτύλιο στον C-20 του στεροειδικού σκελετού, καθώς και έναν διευρυμένο επταμελή Β-λακταμικό δακτύλιο.
Ο σχεδιασμός των ενώσεων στηρίχθηκε στα ευρήματα προηγούμενων μελετών. Η σύνθεση των νέων στεροειδών μορίων περιλαμβάνει αρχικά την τροποποίηση του Β-στεροειδικού δακτυλίου της πρεγνενολόνης σε επταμελή λακταμικό δακτύλιο μέσω μετάθεσης Beckmann και στη συνεχεία την στερεοεκλεκτική εισαγωγή στον C-20 μίας αμινο-ομάδας. Επίσης, μέσω κατάλληλων μετασχηματισμών επιτυγχάνεται η ανοικοδόμηση του εξαμελούς λακταμικού δακτυλίου στην ίδια θέση του σκελετού.
Η αποτίμηση της βιολογικής δράσης των νέων ενώσεων που είναι σε εξέλιξη αναμένεται να αποκαλύψει κατά πόσο τα δομικά χαρακτηριστικά τους μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιανδρογόνο ή/και αντικαρκινική δράσης τους.
|