Περίληψη: | Το θέμα της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός μητροπολιτικού υδατοδρομίου στην Δυτική Ελλάδα.
Η επιλογή του θέματος έγινε καθώς τα υδατοδρόμια στον ελλαδικό χώρο είναι ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα αφού το ζητούμενο της εποχής που διανύουμε είναι η τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Υδατοδρόμια, είχαν λειτουργήσει στην Ελλάδα και παλαιότερα, τόσο λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και κατά την περίοδο 2004-2008.
Τα υδροπλάνα είναι αεροσκάφη χωρητικότητας 19 επιβατών, τα οποία μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν, σε στεριά, λίμνη, ποτάμι ή θάλασσα. Η εμβέλειά τους αγγίζει τα 770 ναυτικά μίλια. Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη των συγκοινωνιών με υδροπλάνο φαντάζει ιδανική, αφού η έκταση της υδάτινης επιφάνειας, από θάλασσα, ποτάμια και λίμνες ξεπερνά το 50% της συνολικής έκτασης.
Για τον σκοπό αυτό, επιλέγεται ένας ελεύθερος χώρος της Ανατολικής παραλίας της πόλης της Ναυπάκτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στη Δυτική Ελλάδα, που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Μόρνου και που είναι μία υποβαθμισμένη και ανεκμετάλλευτη περιοχή.
Πρόκειται για ένα παραλιακό μέτωπο πού δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά το οποίο φιλοξενεί την προσωρινή χρήση φύλαξης σκαφών. Η επιλογή της Ναυπάκτου για την τοποθέτηση του μητροπολιτικού μας υδατοδρομίου έγινε διότι είναι το σημείο γέφυρα που συνδέει το Ιόνιο και γενικότερα τη Δυτική Ελλάδα με την υπόλοιπη χώρα. Η Ναύπακτος είναι κωμόπολη που απέχει 15 λεπτά από την Πάτρα, 2 ώρες από τα Ιωάννινα και 2 ώρες από την Αθήνα.
|