Περίληψη: | Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι διαταραχές που άπτονται του φάσματος της ψυχικής υγείας με σοβαρές σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες που δύνανται να λάβουν χρόνια μορφή. Οι αιτίες για την πρόκληση τους εγκαθίστανται συνήθως στην παιδική και πρώιμη εφηβική ηλικία, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό τους εκδηλώνεται στην εφηβεία και στη ενήλικη ζωή του ανθρώπου.
Μία από τις πληθυσμιακές ομάδες που παρουσιάζει συχνά Διατροφικές Διαταραχές είναι η ομάδα των φοιτητών/τριών λόγω των σημαντικών μεταβολών που συμβαίνουν σε πολλούς τομείς της ζωής τους, όταν διέρχονται το στάδιο της φοιτητικής περιόδου.
Σκοπός της μελέτης είναι η ανίχνευση της επικινδυνότητας εκδήλωσης Διατροφικών Διαταραχών στους φοιτητές με παράλληλη διερεύνηση των στάσεων και των συμπεριφορών σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Η εργασία αυτή σχεδιάστηκε για τον φοιτητικό πληθυσμό που φοιτά σε σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που, επίσης, εδρεύει στην Πάτρα, με παράρτημα μεταξύ των άλλων πόλεων και στο Αίγιο.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν 448 άτομα, 302 φοιτήτριες (67,4%) και 146 (32, 6 %) φοιτητές με ηλικία από 17 ως 40 και άνω.
Ως εργαλείο για την ανίχνευση Διατροφικών Διαταραχών χρησιμοποιήθηκε το ΕΑΤ 13, που αποτελεί μία συντόμευση του διεθνώς αναγνωρισμένου αντίστοιχου εγχειριδίου ΕΑΤ 26.
Μέσω της μελέτης διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλώνει ηλικιακά το δείγμα των φοιτητών διαφαίνεται ότι εκδηλώνουν ενδιαφέρον παρακολουθώντας καθημερινά το βάρος τους, ενώ προκαλούν έμετο για να το ελέγχουν και παράλληλα μπορούν να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού με ανεξέλεγκτο τρόπο. Ενώ παράλληλα φαίνεται ότι προσφεύγουν στην κατανάλωση φαρμακευτικών σκευασμάτων προκειμένου να διατηρήσουν την επιθυμητή σιλουέτα τους. Φάνηκε, επίσης, ότι οι φοιτητές είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από την εικόνα του σώματός τους σε σύγκριση με τις φοιτήτριες, ενώ οι φοιτήτριες είναι περισσότερο ευάλωτες στις διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές. Κι όσο μεγαλώνει ηλικιακά το δείγμα της μελέτης και αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο, καταναλώνεται λιγότερο συχνά μεσημεριανό φαγητό, αλλά δεν παραλείπεται συχνά το βραδινό γεύμα.
Η τάση προς την ανάπτυξη Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής αποτελεί κακό οιωνό μακροπροθέσμων αρνητικών εξελίξεων και επιπλοκών και καθιστά αναγκαία τη εφαρμογή μέτρων Προαγωγής Υγείας για την καλύτερη πρόληψη και έγκαιρη θεραπεία σε εκκολαπτόμενους φοιτητές προκειμένου να εισαχθούν στον στίβο της επαγγελματικής τους ζωής με αυτοπεποίθηση, επίγνωση των δυσάρεστων επιπτώσεων και επαγγελματική επάρκεια.
|