Περίληψη: | Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη του σχεδιασμού, της διαχείρισης και η ανάπτυξης των ηλεκτρονικών καταστημάτων στο διαδίκτυο. Βασικός στόχος της έρευνας είναι αρχικά να αναλυθούν εις βάθος το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί ένα e-shop, η συμπεριφορά και οι προτιμήσεις των online καταναλωτών, αλλά και να μελετηθούν οι τεχνικές που εφαρμόζονται για τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου διαδικτυακού καταστήματος. Επιπροσθέτως, παρουσιάζονται όλοι εκείνοι οι τρόποι με τους οποίους εξασφαλίζεται η αποδοτική διαχείριση ενός e-shop, αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία και η στρατηγική με την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, έτσι ώστε να αυξηθεί η απόδοση και τα κέρδη ενός καταστήματος που λειτουργεί online. Το θεωρητικό τμήμα περιλαμβάνει την ανάλυση των τεχνολογιών και των επιμέρους τμημάτων που θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα αποδοτικό e-shop. Το πρακτικό τμήμα περιλαμβάνει την ανάλυση Case Studies συγκεκριμένων e-shop τα οποία εφαρμόζοντας ενδεικτικές από παραπάνω τεχνολογίες είδαν αύξηση στα κέρδη τους. Τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιώ για να αναλύσω και να αξιολογήσω τα δεδομένα μου είναι κάποιες από τις πιο γνωστές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται σήμερα στο διαδικτυακό marketing όπως είναι τα: Google Analytics, Google AdWords, Facebook Business Manager, Taboola Native Advertising, CRM, Moosend, Excel. Στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας οι πληροφορίες οργανώνονται σε 21 κεφάλαια.
Συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο που είναι και το εισαγωγικό τμήμα της εργασίας αναλύονται οι θεμελιώδεις αρχές του ηλεκτρονικού εμπορίου και οι τύποι στους οποίους διακρίνεται. Το δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η συμπεριφορά των online καταναλωτών με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2017 στην Ελλάδα από το ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο τρίτο κεφάλαιο δίνεται έμφαση στις ευκαιρίες που εμφανίζονται για τις επιχειρήσεις μέσα από το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.
Στο τέταρτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στις μεθόδους οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ραγδαία ανάπτυξη ενός e-shop και στο πέμπτο αναλύονται λεπτομερώς όλες οι μέθοδοι του διαδικτυακού μάρκετινγκ οι οποίες συμβάλουν στην προώθηση των ηλεκτρονικών καταστημάτων στο διαδίκτυο (content marketing, programmatic advertising, social media marketing, Google AdWords, native, LinkedIn, video, affiliate, email marketing). Στο έκτο κεφάλαιο γίνεται μια εις βάθος ανάλυση στις δυνατότητες που παρέχει η πλατφόρμα Facebook for Business για την διαφήμιση μέσω των καναλιών Facebook & Instagram (διαφημιστικοί στόχοι, δυνατότητες στόχευσης). Στο έβδομο κεφαλαίο αναλύεται το περιβάλλον Google AdWords, οι τύποι καμπανιών που παρέχει, οι στόχοι, οι μορφές διαφήμισης αλλά και οι δυνατότητες στόχευσης κοινών. Το όγδοο κεφάλαιο επικεντρώνεται στις πληροφορίες τις οποίες προσφέρει σε ένα e-shop το εργαλείο Google Analytics, τόσο αναφορικά με τα custom reports, όσο και σχετικά με τον καθορισμό στόχων και το segmentation των online πελατών ανάλογα με την συμπεριφορά τους. Το ένατο κεφάλαιο επικεντρώνεται στις βασικές φόρμουλες και metrics τα οποία χρησιμοποιούνται για την μέτρηση των αποτελεσμάτων στο διαδικτυακό μάρκετινγκ, αλλά και στο optimization (A/B testing) των διαδικτυακών καμπανιών.
Στο δέκατο κεφάλαιο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται και αναλύονται τα δεδομένα ενός e-shop, αλλά και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο επιβάλει ο κανονισμός GDPR σχετικά με την διαχείριση προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Στο εντέκατο κεφάλαιο αναφέρονται οι τεχνικές segmentation και personalization των online καταναλωτών στο διαδίκτυο, ενώ στο δωδέκατο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην χρήση του εργαλείου CRM για την αποδοτική διαχείριση των πελατών ενός online shop. Στα κεφάλαια 13, 14 και 15 παρουσιάζονται αναλυτικά κάποια features τα οποία είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ένα σύγχρονο e-shop όπως είναι τα Web Push Notifications, Conversational Costumer Experience, Programming Orders, προγράμματα πιστότητας Online καταναλωτών και Mobile Applications. Στο κεφάλαιο 16 αναλύονται με λεπτομέρεια όλες οι σύγχρονες τεχνικές και trends όπου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός e-shop, την ελκυστική προβολή των προϊόντων του, το UX-UI design αλλά και το επιτυχημένο copyrighting. Το κεφάλαιο 17 επικεντρώνεται στις μεθόδους σχεδιασμού ενός e-shop με την χρήση προγραμμάτων CMS, ενώ στο κεφάλαιο 18 μελετώνται οι υπηρεσίες που καλύπτει ένα ERP, αλλά και η εφαρμογή και σύνδεσή του με τα σύγχρονα e-shop. Στα επόμενα κεφάλαια 18 και 19 παρουσιάζονται οι τεχνικές drop shipping και SCM αντίστοιχα, η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και του αποθηκευτικού δικτύου στα διαδικτυακά καταστήματα.
|