Περίληψη: | Η ταυτοποίηση ατόμων αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα κυρίως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η βιομετρική ταυτοποίηση ατόμων αναφέρεται στον κλάδο εκείνο που ασχολείται με την εξακρίβωση της ταυτότητας των ατόμων αξιοποιώντας τα φυσικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς τους. Στην κατηγορία συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίηση ανήκουν συστήματα που αξιοποιούν τα δακτυλικά αποτυπώματα, το πρόσωπο, την ίριδα του ματιού, τη φωνή και την αναγνώριση των φλεβικών προτύπων.
Η αναγνώριση των φλεβών του δακτύλου αποτελεί μια βιομετρική μέθοδο ταυτοποίησης ατόμων που αξιοποιεί τα πρότυπα των φλεβών των δακτύλων, που είναι μοναδικά για κάθε άτομο, για την εξακρίβωση των ατόμων και την πιστοποίηση της ταυτότητάς τους. Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι το εγγύς υπέρυθρο φως (μήκος κύματος 700 – 1000 nm) απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη του αίματος και έτσι καθίσταται δυνατή η ακριβής αποτύπωση του φλεβικού προτύπου του δακτύλου. Η μέθοδος αυτή έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανάγκης ύπαρξης ασφαλών συστημάτων ταυτοποίησης ατόμων, τα οποία να μην μπορούν να παραβιαστούν, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα δακτυλικά αποτυπώματα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που κάνει αυτή τη μέθοδο ιδανική σε σχέση με άλλες βιομετρικές μεθόδους εξακρίβωσης είναι ότι οι φλέβες βρίσκονται εσωτερικά στο ανθρώπινο σώμα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αντιγραφή ή πλαστογράφησή τους. Αντίθετα, βιομετρικά συστήματα που βασίζονται στα δακτυλικά αποτυπώματα μπορούν να ξεγελαστούν με την αντιγραφή του δακτυλικού αποτυπώματος το οποίο είναι πολύ εύκολο ως προς την πρόσβαση και την αντιγραφή του. Επίσης, συστήματα που βασίζονται σε χαρακτηριστικά φωνής ή προσώπου μπορούν να ξεγελαστούν από καταγραφές και εικόνες υψηλής ανάλυσης αντίστοιχα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που ενισχύει την αξιοπιστία της μεθόδου αυτής και αναδεικνύει την αναγνώριση φλεβικών προτύπων ως ιδανική και απαραβίαστη ανάμεσα στις άλλες βιομετρικές μεθόδους αναγνώρισης είναι ότι απαιτεί αποκλειστικά το δάκτυλο ζωντανού ανθρώπου για την πιστοποίηση και δεν μπορεί να ξεγελαστεί με κάποια από τις προαναφερθείσες μεθόδους. Η εταιρεία Hitachi ανέπτυξε ένα σύστημα αναγνώρισης φλεβικών προτύπων το 2005. Σήμερα, η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως η πιστοποίηση πιστωτικών καρτών, η πιστοποίηση υπολογιστών και δικτύων και η πιστοποίηση σε ΑΤΜ τραπεζών. Συγκεκριμένα, για την πιστοποίηση σε ΑΤΜ τραπεζών η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται ήδη στην Ιαπωνία, στην Πολωνία και το Κατάρ.
Η διπλωματική αυτή έχει ως στόχο την ανάπτυξη αλγορίθμων για αναγνώριση φλεβικών αποτυπωμάτων και τον σχεδιασμό ενός συστήματος ταυτοποίησης με βάση τα φλεβικά αποτυπώματα.
|