Περίληψη: | Οι εμπλουτισμοί σήμερα αντιπροσωπεύουν μια από τις κύριες μορφές διαχείρισης της σύγχρονης αλιείας και θεωρούνται μια από τις σημαντικότερες μορφές αειφορικής διαχείρισης των ιχθυοαποθεμάτων σε ένα υδατικό σύστημα. Η παρούσα εργασία αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση για ένα μελλοντικό διαχειριστικό σχέδιο εμπλουτισμού στη λίμνη Αμβρακία σύμφωνα με τα κατευθυντήρια μέτρα της Οδηγίας Πλαίσιο 2000/60/ΕΕ.
Στα εσωτερικά υδατικά συστήματα της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στη λίμνη Αμβρακία έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί προγράμματα εμπλουτισμού για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την αύξηση της αλιευτικής παραγωγής κάτω από την επίβλεψη κρατικών και ιδιωτικών φορέων. Την περίοδο 1996-1998 έγινε μια πρώτη πειραματική διενέργεια εμπλουτισμού με άγριο γόνο κεφαλοειδών, με τα είδη Mugil cephalus και Liza ramada. Η προσπάθεια ήταν επιτυχής, υπήρξε αύξηση της βιοποικιλότητας και της αλιευτικής παραγωγής της λίμνης, δεν επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα ή στα γηγενή είδη της λίμνης. Έκτοτε, στους μετέπειτα εμπλουτισμούς που έγιναν στην Αμβρακία για την ενίσχυση του ιχθυοαποθέματος της, χρησιμοποιήθηκε το είδος Cyprinus carpio, που κατέχει σημαντική θέση στη ιχθυοπανίδα της και είναι είδος με εμπορική αξία.
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή προτείνεται ένα ενδεικτικό διαχειριστικό σχέδιο εμπλουτισμού της λίμνης λαμβάνοντας υπόψη πρωτόκολλα δράσης, τρόπους και μηχανισμούς διαχείρισής της και τέλος, προτείνονται ενδεικτικά κάποια είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικούς εμπλουτισμούς της λίμνης για τα καλύτερα περιβαλλοντικά, οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα.
|