Αναβάθμιση παραδοσιακών εφαρμογών με τη χρήση τεχνολογιών διαδικτύου. Μία προσέγγιση βασισμένη σε IoT και συνιστώσες (components)

Στη σημερινή εποχή, το διαδίκτυο των Αντικειμένων αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική τεχνολογία που αποσκοπεί στην διευκόλυνση της ανθρώπινης ζωής, επιτρέποντας την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ αντικειμένων και μηχανών με τον άνθρωπο. Ειδικότερα στο χώρο της βιομηχανίας αντιμετωπίζεται ως η επόμενη...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Μπόχαλης, Παναγιώτης
Other Authors: Θραμπουλίδης, Κλεάνθης
Format: Thesis
Language:Greek
Published: 2018
Subjects:
Online Access:http://hdl.handle.net/10889/11627
Description
Summary:Στη σημερινή εποχή, το διαδίκτυο των Αντικειμένων αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική τεχνολογία που αποσκοπεί στην διευκόλυνση της ανθρώπινης ζωής, επιτρέποντας την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ αντικειμένων και μηχανών με τον άνθρωπο. Ειδικότερα στο χώρο της βιομηχανίας αντιμετωπίζεται ως η επόμενη Βιομηχανική Επανάσταση. Οι προκλήσεις που δημιουργούνται από την αναμενόμενη ένταξη ενός νέου συνόλου συσκευών στο διαδίκτυο πρέπει να αντιμετωπιστούν, με σκοπό τα οφέλη που θα αποκομίσει η ανθρώπινη κοινωνία να είναι αντάξια των υψηλών προσδοκιών από την τεχνολογία αυτή. Η παρούσα εργασία αποτελεί μια μελέτη τεχνολογιών που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των συσκευών αλλά και μια μελέτη σχετικά με την αναβάθμιση παραδοσιακών εφαρμογών ακολουθώντας μια προσέγγιση βασισμένη σε συνιστώσες, μέσω της ανάλυσης, του σχεδιασμού και της υλοποίησης του συστήματος ελέγχου ενός IoT-συμβατού κατανεμημένου βιομηχανικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα ελέγχου που αναπτύχθηκε αξιοποιεί τα πρωτόκολλα CoAP και LwM2M για την επίτευξη της επικοινωνίας μεταξύ των συσκευών. Η αναβάθμιση της προυπάρχουσας εφαρμογής για τον έλεγχο του βιομηχανικού συστήματος που μελετήθηκε, πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση βασισμένη σε συνιστώσες και η υλοποίηση έγινε αξιοποιώντας το OSGi framework. Η αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου συστήματος αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και εξομοιωτές των μηχανικών μερών του φυσικού συστήματος παραγωγής. Στο τέλος γίνεται μια συνολική αξιολόγηση του συστήματος και προτείνονται κατευθύνσεις προς τις οποίες μπορεί να προσανατολιστεί η περαιτέρω ανάπτυξή του.