Περίληψη: | Η παρασκευή στείρων διαλυμάτων Ολικής Παρεντερικής Διατροφής αποτελεί αρμοδιότητα και βασική υποχρέωση των Φαρμακοποιών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Μεταξύ των στείρων διαλυμάτων ΟΠΔ, σημαντική θέση κατέχουν τα διαλύματα ΟΠΔ που προορίζονται για τα πρόωρα νεογνά της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), τα οποία αποτελούν εξατομικευμένα διατροφικά σχήματα, δε διατίθενται στο εμπόριο, παρασκευάζονται στο νοσοκομείο και προορίζονται για την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών των νεογνών αυτών. Παρόλο που η παρεντερική διατροφική υποστήριξη αποτελεί μία σωτήρια παρέμβαση για την επιβίωση των προώρων νεογνών, η εφαρμογή της συνδέεται ακόμα με επιπλοκές και ανεπιθύμητες δράσεις, οφειλόμενες σε αστοχίες /δυσλειτουργίες που δυνητικά μπορούν να συμβούν σε κάθε ένα από τα στάδια εφαρμογής της. Κατά συνέπεια, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός των αστοχιών που θα μπορούσαν να συμβούν, ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη παρεντερική διατροφική υποστήριξη των προώρων νεογνών της ΜΕΘ.
Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση, η αξιολόγηση και η βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής διαλυμάτων ΟΠΔ προοριζόμενων για πρόωρα νεογνά, που λαμβάνει χώρα στη Μονάδα Παρασκευής Στείρων Διαλυμάτων ΟΠΔ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.
Η διερεύνηση και αξιολόγηση της τρέχουσας παραγωγικής διαδικασίας έγινε με εφαρμογή της μεθοδολογίας ανάλυσης κρισιμότητας FMECΑ: Failuremodeandeffectscriticalityanalysis, από διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από δύο φαρμακοποιούς, μία παιδίατρο και μία νοσηλεύτρια, όλοι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο της ΟΠΔ. Κατασκευάστηκε Πίνακας FMECA στον οποίο αναγράφηκαν όλα τα σενάρια αστοχίας που θα μπορούσαν να συμβούν κατά τη διάρκεια κάθε ενός από τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής στείρων διαλυμάτων ΟΠΔ, οι αιτίες στις οποίες οφείλονται και οι επιπτώσεις που θα είχαν στην κλινική κατάσταση και την υγεία του ασθενούς, σε περίπτωση που συνέβαιναν. Όλα τα σενάρια αστοχίας που εντοπίσθηκαν αξιολογήθηκαν ως προς τη σοβαρότητα των συνεπειών τους, τη συχνότητα εμφάνισής τους και τη δυνατότητα να ανιχνεύονται έγκαιρα χρησιμοποιώντας μία κλίμακα από το 1 έως το 5, και κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά κρισιμότητας. Προτάθηκαν διορθωτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των κρίσιμων σημείων και επαναξιολογήθηκε η ασφάλεια και η ποιότητα της διαδικασίας με εφαρμογή της ίδιας μεθόδου.
Τα αποτελέσματα της FMECA έδειξαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει στην γραμμή παραγωγής ΟΠΔ είναι αυτός της μικροβιακής/σωματιδιακής μόλυνσης των παραγομένων διαλυμάτων, αποτέλεσμα σύμφωνο με τη διεθνή βιβλιογραφία. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να προκύπτει από διάφορα κρίσιμα σημεία της διαδικασίας, μεταξύ των οποίων δεσπόζουν η απουσία κατάλληλης αρχιτεκτονικής οργάνωσης του χώρου της Μονάδας και του απαιτούμενου συστήματος διασφάλισης καθαρότητας αέρα, ο ανεπαρκής αριθμός εκπαιδευμένου προσωπικού και η παράλειψη της αξιολόγησης των εργαζομένων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όλα σημεία που παρουσιάζουν μερική απόκλιση από τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα. Κατά σειρά φθίνουσας κρισιμότητας κατατάσσονται τα στάδια του δια χειρός υπολογισμού του σχήματος, της εισαγωγής των στοιχείων του ασθενούς στο υπολογιστικό σύστημα και του αυτοματοποιημένου υπολογισμού του σχήματος από αυτό και τέλος,της συμπλήρωσης φόρμας της ιατρικής οδηγίας. Ο υπολογισμός του σχήματος, είτε μέσω υπολογιστικού συστήματος είτε με το χέρι, είναι αυτός που καθορίζει την τελική σύσταση του διαλύματος της ΟΠΔ, την ασφάλειά της και τη συμβατότητά της με τις ανάγκες του ασθενούς. Από την άλλη πλευρά, η ορθή μεταφορά των στοιχείων από την ιατρική οδηγία και η εισαγωγή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα υπολογισμού, όπως και η ολοκληρωμένη και ορθή συμπλήρωση της φόρμας της ιατρικής οδηγίας με τα απαιτούμενα στοιχεία, εξασφαλίζει την εξατομικευμένη σύσταση του σχήματος της ΟΠΔ για κάθε νεογνό.
Η εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν: η οργάνωση και λειτουργία των χώρων της Μονάδας σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, η συνεχής ενημέρωση και επαναξιολόγηση των εργαζομένων σε πρακτική και θεωρητική βάση και η πραγματοποίηση διπλών ανεξάρτητων ελέγχων των ιατρικών οδηγιών και των τελικών συνταγών, οδήγησε σε μείωση της συχνότητας εμφάνισης αστοχιών και αύξηση της δυνατότητας της έγκαιρης ανίχνευσής τους, με αποτέλεσμα να προκύψει μια νέα βελτιωμένη διαδικασία, σαφώς ασφαλέστερη και εναρμονισμένη με τις διεθνείς οδηγίες. Η FMECA αποδείχτηκε να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην αξιολόγηση και βελτίωση των διαδικασιών του υγειονομικού συστήματος, ενώ προτείνεται η εφαρμογή της ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ελέγχεται η ασφάλεια των βημάτων που ακολουθούνται και να επιτυγχάνεται η ασφαλής και η συνεχής βελτίωση όλων των ενεργειών υψηλού κινδύνου.
|