Περίληψη: | Θέμα της παρούσας Μεταπτυχιακής Ερευνητικής Εργασίας αποτελεί η εφαρμογή των Ασύρματων Δικτύων Σώματος στον τομέα της Ιατρικής. Ως Ασύρματα Δίκτυα Σώματος ορίζονται δίκτυα από κόμβους αισθητήρων, εμφυτευμένων, εφαπτόμενων ή τοποθετημένων κοντά στο σώμα. Οι αισθητήρες συλλέγουν ζωτικά σήματα από έναν χρήστη/ασθενή και τα προωθούν μέσω ασύρματων δικτύων, π.χ. κινητής τηλεφωνίας ή του Διαδικτύου, σε έναν απομακρυσμένο σταθμό βάσης, όπως ένα ιατρικό κέντρο. Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατή η συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας ενός ατόμου και μπορεί να πραγματοποιηθεί έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη ασθενειών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Η εργασία αυτή έγινε με απώτερο στόχο να εισάγει τον αναγνώστη στον συνεχώς εξελισσόμενο και πολλά υποσχόμενο κλάδο των Ασύρματων Δικτύων Σώματος. Σκοπός της είναι να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό για κάθε έναν που θα επιλέξει να ασχοληθεί πιο εξειδικευμένα με τα Ασύρματα Δίκτυα Σώματος, βοηθώντας τον να λάβει μία σφαιρική εικόνα για αυτά και αναλύοντας, με όσο το δυνατόν πιο απλή γλώσσα και μεγαλύτερη συνοχή, τα περισσότερα από τα στοιχεία που σχετίζονται με τη λειτουργία τους.
Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί μία σύντομη εισαγωγή στην έννοια των Ασύρματων Δικτύων Σώματος και στους λόγους που οδήγησαν στην ανάπτυξη τους κατά τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στους κόμβους αισθητήρων των δικτύων αυτών. Στο τρίτο κεφάλαιο μελετάται ο τηλεπικοινωνιακός χαρακτήρας ενός Ασύρματου Δικτύου Σώματος. Περιγράφονται τα στοιχεία που λαμβάνουν μέρος στην περαιτέρω προώθηση της πληροφορίας μέσα από διάφορες ζώνες συχνοτήτων και θίγονται θέματα όπως η ασφάλεια του δικτύου και οι παρεμβολές με άλλα δίκτυα. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο, αναφέρονται πληροφορίες σχετικές με την κεραία των συσκευών αυτών των δικτύων και των μηχανισμών της ηλεκτρομαγνητικής διάδοσης μέσα στο ασύρματο κανάλι. Αναδεικνύεται η σημασία της μοντελοποίησης του καναλιού και αναλύονται οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη, ώστε αυτή να γίνει δυνατή. Για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω εννοιών παρατίθεται το παράδειγμα μίας πρόσφατης πειραματικής διαδικασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το πέμπτο κεφάλαιο αποτελεί τον επίλογο της εργασίας.
|