Περίληψη: | Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα ΕΠΑΛ, για τους μαθητές τους. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται προσπάθεια να προκύψουν συμπεράσματα για το κοινωνικό, οικονομικό και οικογενειακό υπόβαθρο των παιδιών αυτών και για το κατά πόσον αυτό επηρεάζει τις επιδόσεις αλλά και την εν γένει στάση τους απέναντι στο σχολείο, πάντα κατά τη γνώμη των καθηγητών τους. Επίσης διερευνάται η γνώμη τους για τα περιθώρια εξέλιξης των μαθητών αυτών, πάντα με δεδομένη την κοινωνική τους προέλευση. Τέλος διερευνώνται οι απόψεις των εκπαιδευτικών, ως προς τις όποιες έμφυλες διαφοροποιήσεις του συγκεκριμένου μαθητικού πληθυσμού.
Η έρευνα είναι μία μελέτη περίπτωσης και συγκεκριμένα αφορά τη γνώμη των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ του Ν. Αχαΐας. Τα ερευνητικά εργαλεία ήταν συνδυασμός δύο πιλοτικών ημιδομημένων συνεντεύξεων και 122 ερωτηματολογίων σχεδόν από όλα τα ΕΠΑΛ της Αχαΐας και η έρευνα πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του2017.
Θεωρητικό εργαλείο για την ανάλυση των αποτελεσμάτων είναι η θεωρία της πρακτικής του Bourdieu, κύριες έννοιες της οποίας χρησιμοποιούμε για να προσεγγίσουμε θεωρητικά τα ευρήματά μας είναι το habitus, το πεδίο (champ), το κεφάλαιο (capital), καθώς επίσης και η συμβολική κυριαρχία ως προς το φύλο.
Βασικά ευρήματα της έρευνας μας είναι ότι οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ πιστεύουν ότι οι χαμηλές επιδόσεις των μαθητών τους, δεν οφείλονται τόσο σε γνωστικές αδυναμίες, όσο στο αρνητικό πρωτογενές habitus και στο χαμηλό πολιτιστικό κεφάλαιο που φέρουν, ενώ προσπαθούν να επενδύσουν στη θέση που καταλαμβάνουν στο κοινωνικό πεδίο του σχολείου και αξίζουν μία καλύτερη εξέλιξη από αυτή που προδιαγράφεται για αυτούς λόγω της κοινωνικής αναπαραγωγής. Επίσης διαπιστώνουν, έμφυλες διαφοροποιήσεις ως προς τα ενδιαφέροντα και τις συμπεριφορές των μαθητών.
|