Περίληψη: | Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας η οποία πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο της Εμβιομηχανικής του Κυκλοφορικού συστήματος της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών με το οποίο συνεργάζεται στενά το εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Βιοιατρικής Τεχνολογίας του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών είναι να παρουσιαστεί μια εκτίμηση της μηχανικής συμπεριφοράς αγγειακών μοσχευμάτων και συγκεκριμένα καρωτίδων από χοίρο.
Οι καρωτίδες είναι βασικό αγγείο που μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα στον εγκέφαλο. Διαχωρίζονται σε δύο μέρη στην έσω και την έξω καρωτίδα και με αυτόν τον τρόπο αιματώνονται διαφορετικά σημεία της κεφαλής. Ανήκουν στην κατηγορία των ελαστικών αρτηριών και το τοίχωμά τους περιλαμβάνει τρία στρώματα τον έσω, τον μέσο και τον έξω χιτώνα.
Οι μηχανικές ιδιότητες οι οποίες μελετά η Εμβιομηχανική στα αγγεία αποτελούν κομμάτι της Αιμοδυναμικής και αναφέρεται στις φυσικές αρχές που διέπουν την πίεση, την παροχή και την αντίσταση σχετικά με το καρδιαγγειακό σύστημα και με τη ροή του αίματος στα αγγεία. Ρευστομηχανικά το αίμα ακολουθεί τις ίδιες ιδιότητες που διέπουν και τη ροή νερού μέσα από υδραυλικές σωλήνες (αρχή διατήρηση της ενέργειας, αρχή διατήρησης της μάζας και αρχή διατήρησης της ορμής). Σημαντική μηχανική ιδιότητα είναι και η εφελκυστική τάση και η σχέση της με την πίεση. Τέλος μια άλλη ιδιότητα που μελετάται στην εργασία αυτή είναι το μέτρο ελαστικότητας της πίεσης (συντελεστής Peterson) όπου δείχνει την αρτηριακή δυσκαμψία του τοιχώματος.
Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια πειραματική διάταξη που αποτελείται από αισθητήρια ροής και ένα παροχόμετρο για να υπολογίζεται η ροή τους ρευστού (εδώ φυσιολογικός ορός), μετατροπείς αισθητήρων πίεσης για να μετριέται η πίεση στην είσοδο και στην έξοδο του ρευστού από το αγγείο και ένα laser για να μετριέται η διάμετρος. Όλα τα δεδομένα οδηγήθηκαν στον υπολογιστή μέσω μιας κάρτας και εμφανίστηκαν στην οθόνη μέσω ενός ειδικού λογισμικού.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πίεση στην είσοδο είναι μεγαλύτερη από ότι στην έξοδο σε κάθε πείραμα. Ιδιαίτερες διαφορές δεν παρατηρούνται στα μεταξύ τους διαγράμματα ανάλογα σε ποιο από τα τρία σημεία μετριέται η διάμετρος. Μόνο στην ίδια τη διάμετρο παρατηρούμε μια πιο σταθερή γραφική παράσταση με λιγότερες διακυμάνσεις και θόρυβο στη μέση της καρωτίδας από ότι στα άκρα.
Στα διαγράμματα P-d/ds παρατηρείται ότι οι κυματομορφές στην είσοδο είναι πιο πολύ όμοιες μεταξύ τους από ότι στην έξοδο και στα τρία σημεία.
Από τα ραβδογράμματα συμπεραίνουμε ότι το μέσο μέτρο ελαστικότητας meanEpm παραμένει σταθερό και στα τρία σημεία μέτρησης του laser με πολύ μικρές διαφορές. Η τυπική απόκλιση είναι πολύ μικρή για το κάθε Epm. Επίσης παρατηρείται ότι επειδή το μέτρο ελαστικότητας επηρεάζεται από την πίεση και η πίεση είναι υψηλότερη στην είσοδο του ρευστού από το αγγείο όπως παρατηρήθηκε στα πρώτα διαγράμματα ομοίως το μέτρο ελαστικότητας είναι μεγαλύτερο σε εκείνο το σημείο.
|