Περίληψη: | Αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η μελέτη των μηχανισμών φθοράς του οπλισμένου σκυροδέματος με σκοπό την ορθή εκτίμηση της διάρκειας ζωής των κατασκευών από αυτό. Η κατανόηση του φαινομένου έχει ιδιαίτερη σημασία και διπλή εφαρμογή, καθώς η γνώση των μηχανισμών φθοράς είναι απαραίτητη τόσο για την κατασκευή ανθεκτικότερων έργων από οπλισμένο σκυρόδεμα, ήτοι έργων με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όσο και για τη σωστή πρόβλεψη του βαθμού ασφάλειας και κατάρτιση του κατάλληλου προγράμματος επισκευών για υφιστάμενες κατασκευές.
Το θέμα προσεγγίστηκε κατ' αρχάς βιβλιογραφικά και στην συνέχεια διερευνήθηκαν δύο περιπτώσεις υφιστάμενων κτιρίων. Σε πρώτο στάδιο εξετάστηκαν οι μελέτες που είχαν διεξαχθεί προ εικοσαετίας για να διερευνηθούν οι αιτίες πρόκλησης της φθοράς και η τότε γενικότερη εικόνα των κατασκευών και κατόπιν πραγματοποιήθηκε οπτικός έλεγχος για να διαπιστωθεί η σημερινή κατάσταση των κτιρίων και η εξέλιξη της φθοράς κατά περίπτωση. Στο τελευταίο μέρος γίνεται αναφορά σε τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν την παρασκευή ανθεκτικού σκυροδέματος και τέλος παρουσιάζεται ο νέος κανονισμός τεχνολογίας σκυροδέματος που τοποθετεί την θεώρηση της διάρκειας ζωής και τις περιβαλλοντικές δράσεις προσβολής στα προαπαιτούμενα του σχεδιασμού, αποσκοπώντας στην κατασκευή ανθεκτικότερων έργων από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Τα οικονομικά οφέλη των ανθεκτικότερων κατασκευών είναι αυτονόητα• γνωστά είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς ανθεκτικότερες κατασκευές συνεπάγονται μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος παραγωγής σκυροδέματος (μείωση εκπομπών CO2 και εξοικονόμηση φυσικών πόρων). Ο υψηλότερος βαθμός ασφαλείας και η αποφυγή απώλειας λειτουργικού χρόνου της κατασκευής είναι μόνο κάποια από τα περαιτέρω πλεονεκτήματα.
|