Περίληψη: | Η παιδική κακοποίηση αποτελεί πρόβλημα Δημόσιας Υγείας και η μελέτη του είναι σημαντική για την διαχείριση και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η πλειοψηφία των κακοποιημένων παιδιών θα νοσηλευθεί σε κάποια παιδιατρική μονάδα, δίνοντας την ευκαιρία στους επαγγελματίες υγείας να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να συμβάλουν στη λύση του. Η αντίληψη του προβλήματος απαιτεί γνώσεις, ενδιαφέρον και συνεργασία όλων των επαγγελματιών.
Σκοπός: Η μελέτη των γνώσεων και των στάσεων για τη διαχείριση περιστατικών παιδικής κακοποίησης στους εργαζόμενους των παιδιατρικών μονάδων των νοσοκομείων της 6η ΥΠΕ.
Μέθοδος και ερευνητικό εργαλείο: Η συγχρονική αυτή μελέτη πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Μάιος 2017 – Αύγουστος 2017. Πληθυσμός στόχος ορίστηκαν οι επαγγελματίες υγείας των παιδιατρικών μονάδων των νοσοκομείων της 6η ΥΠΕ. Διανεμήθηκαν 550 ερωτηματολόγια εκ των οποίων απαντήθηκαν τα 408 ( ποσοστό ανταποκρισιμότητας 74, 2%). Οι επαγγελματίες υγείας κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο 28 ερωτήσεων από ερωτήσεις σχετικές με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους, την εκπαίδευση, τις γνώσεις, την εμπειρία και τις στάσεις τους σχετικά με την διαχείριση των περιστατικών παιδικής κακοποίησης.
Αποτελέσματα: Το 47,5% των συμμετεχόντων αναφέρουν πως έχουν αντιμετωπίσει περιστατικά παιδικής κακοποίησης τον τελευταίο χρόνο. Από αυτό το ποσοστό το 23, 7% δεν προέβησαν σε έγγραφη τεκμηριωμένη αναφορά λόγω δυσφορίας για τις νομικές διαδικασίες και λόγω έλλειψης γνώσεων. Το 40, 8% αναφέρει πως δεν έχει λάβει καθόλου εκπαίδευση ενώ οι γνώσεις αναδεικνύονται ελλιπείς και ανεπαρκείς. Ως προς τις στάσεις οι επαγγελματίες υγείας θεωρούν τον ειδικευμένο παιδίατρο αρμόδιο για τη διαχείριση των περιστατικών κακοποίησης και δεν νιώθουν πως είναι σε θέση να μιλήσουν για την υποψία παιδικής κακοποίησης λόγω έλλειψης δεξιοτήτων και εκπαίδευσης.
Συμπεράσματα: Η συνεχής εκπαίδευση αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για την διαχείριση των περιστατικών παιδικής κακοποίησης. Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις και διεπιστημονική συνεργασία θα συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
|