Περίληψη: | Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις στις πολιτικές, τις πρακτικές καθώς και το σχεδιασμό συσκευών ασφαλείας, οι τραυματισμοί από αιχμηρά αντικείμενα και η έκθεση σε βιολογικά υγρά συνεχίζουν να εκθέτουν τους επαγγελματίες υγείας στον κίνδυνο αιματογενώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Σκοπός της Μελέτης:
Η καταγραφή της επαγγελματικής έκθεσης των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, σε λοιμώδεις παράγοντες που σχετίζονται με ατύχημα από αιχμηρό αντικείμενο ή έκθεση σε βιολογικά υγρά, κατά το χρονικό διάστημα 1/1/2003 – 31/12/2016.
Μέθοδος:
Πρόκειται για αναδρομική περιγραφική μελέτη στην οποία αναλύονται τα δεδομένα των δηλώσεων του προσωπικού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών έπειτα από έκθεσή τους σε λοιμώδεις παράγοντες μετά από ατύχημα με αιχμηρά αντικείμενα ή εκτίναξη βιολογικών υγρών.
Αποτελέσματα:
Για τη διεξαγωγή της παρούσας μελέτης συμπεριλήφθηκαν και οι 608 δηλώσεις ατυχήματος με αιχμηρό αντικείμενο ή έκθεση σε βιολογικά υγρά του προσωπικού του Νοσοκομείου, οι οποίες έχουν καταγραφεί το χρονικό διάστημα της μελέτης (2003 - 2016). Σχετικά με την ιδιότητα των εργαζομένων που τραυματίστηκαν, το μεγαλύτερο ποσοστό (28,8%) κατέχουν οι νοσηλευτές, ενώ όσον αφορά την εμβολιαστική τους κάλυψη για την ηπατίτιδα Β, είχαν προβεί σε πλήρη εμβολιασμό σε ποσοστό 67,1%. Χρήση γαντιών σαν μέσο ατομικής προστασίας, έκανε το 77,6% του προσωπικού.
Συμπεράσματα:
Για την πρόληψη των επαγγελματιών υγείας από τραυματισμούς με αιχμηρά αντικείμενα και έκθεση σε βιολογικά υγρά απαιτείται αποφυγή της μη αναγκαίας χρήσης αιχμηρών αντικειμένων, προμήθεια ιατρικών συσκευών ασφαλείας, χρήση μέσων ατομικής προστασίας, εκπαίδευση και εμβολιασμός του προσωπικού για την ηπατίτιδα Β.
|