Summary: | Η διπλωματική εργασία αναφέρεται στην μελέτη διαδοσης των υπερήχων διαμέσου σπογγώδους βόειου οστού, με σκοπό την αξιολόγηση της μεταβολής (στην συγκεκριμένη περίπτωση) υποβάθμισης της πυκνότητας αυτού, που σχετίζεται με την οστεοπόρωση.
Oι υπέρηχοι αποτελούν μία διαφορετική μέθοδο εκτίμησης της ποιότητας του οστού δίνοντας πληροφορίες για την δομή του, επιπρόσθετα με την πυκνότητα. Η διάγνωση της οστεοπόρωσης στηρίζεται μέχρι σήμερα κυρίως στην εκτίμηση της πυκνότητας του οστού, με μετρήσεις της εξασθένισης και της ταχύτητας του υπερήχου. H εξασθένιση του υπέρηχου, οφείλεται σε δύο ατίες.
Στην απορρόφηση που υφίσταται κατά την διάρκεια διέλευσης του από την μάζα του οστού, και στην σκέδαση, που υφίσταται ο υπέρηχος από τις πολλές ανακλάσεις στο εσωτερικό του δοκιμίου (δοκίδες).
Η εξασθένιση μας δίνει πληροφορίες σ’ ότι αφορά την αρχιτεκτονική δομή του οστού, η δε ταχύτητα μας δίνει πληροφορίες για τις μηχανικές ιδιότητές του. Μια άλλη προσέγγιση της εκτίμησης της ποιότητας του οστού γίνεται με την μελέτη της σκέδασης, η οποία μπορεί να δώσει πληροφορία για την ποιότητα και την αρχιτεκτονική δομή του σπογγώδους οστού, αλλά ξεφεύγει από τα όρια της παρούσας εργασίας.
Στην απαρουσα διπλωματική έχουμε τα εξής στάδια
1. Αναφορά στο οστό (δομή σε μοριακό, μικροσκοπικό και μακροσκοπικό επίπεδο, χαρακτηρισμός της δομής και αναφορά στις φυσικές ιδιότητές της)
2. Αναφορά στην επιστήμη των κυμάτων και συγκεκριμένα στην κυματική διάδοση σε συνεχή ανοποιογενή μέσα
3. Αναφορά στους υπέρηχους που αποτελούν το κύριο ερευνητικό εργαλείο μελέτης της εξασθένισης, ταχύτητας και της σκέδασης που υφίστανται κατά την διάδοσή τους στα εν λόγω δοκίμια.
4. Αναφορά στην πειραματική διαδικασία που αφορά την προετοιμασία των δειγμάτων (σπογγώδες βόειο οστό από μηριαίο ή κνήμη κυβικής μορφής), καθώς και τις μετρήσεις των ακουστικών παραμέτρων των υπερήχων (SOS, BUA)
|