Περίληψη: | Οι πυρκαγιές των δασικών εκτάσεων είναι ένα φυσικό γεγονός που συνέβαινε ανέκαθεν, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των οικοσυστημάτων όπως αυτά συναντώνται τη σημερινή εποχή. Οι άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν τη φωτιά ώστε να διαχειρίζονται τη γη αλλά και για γεωργικούς σκοπούς. Εκτός από τον ανθρώπινο παράγοντα, η αλλαγή του κλίματος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές στην οποία οφείλονται οι καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών για το περιβάλλον και κατ' επέκταση για την κοινωνία και την οικονομία.
Η παρούσα έρευνα σκοπό έχει την αποτύπωση του καθεστώτος των πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη την πρόσφατη δεκαετία 2006 – 2015, τη μελέτη των διαχρονικών μεταβολών της ενδοετήσιας κύμανσης του πλήθους των πυρκαγιών και άλλων χαρακτηριστικών τους και τον αντικειμενικό καθορισμό των τύπων ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που συνδέονται με την εκδήλωση πυρκαγιών εξαιρετικά μεγάλης καμένης έκτασης. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τις χρονιές 2007, 2011 και 2012 είχαμε τη μεγαλύτερη εκδήλωση πυρκαγιών με τους μήνες αυξημένης συχνότητας να είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.
Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε είναι πως οι χώρες με τις περισσότερες πυρκαγιές είναι η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Στην Ελλάδα οι πιο καταστροφικές χρονιές από το υπό μελέτη διάστημα είναι το 2007 και το 2012. Τα ανεξέλεγκτα επεισόδια πυρκαγιάς το εν λόγω διάστημα είναι 80 και οφείλονται στην παρουσία του υποτροπικού αντικυκλώνα πάνω από τον Ατλαντικό και του εποχικού θερμικού χαμηλού των Ινδιών που ευνοούν την ταχεία εκδήλωση των πυρκαγιών.
|