Περίληψη: | Η χρήση του διαδικτύου από τους θεράποντες ιατρούς αλλά και η άντληση πληροφοριών μέσω των σχετικών ιστότοπων και γενικότερα του διαδικτύου είναι αυτό το οποίο θα διερευνηθεί μέσα από την παρούσα εργασία.
Αρχικά εξετάζεται κατά πόσο η χρήση του διαδικτύου βελτιώνει την ιατρική κατάρτιση του ιατρού και την ποιότητα φροντίδας προς τους ασθενείς του σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο ενημέρωσης του.
Οι παράγοντες που οδηγήσαν στην υιοθέτηση των διαδικτυακών τρόπων προσέγγισης εξετάστηκαν μέσω μιας εκτενής βιβλιογραφικής ανασκόπησης όπως επίσης και παρόμοιες έρευνες. Μέσω αυτών δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο 17 ερωτήσεων οπού συμπληρώθηκε από 94 επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων. Για την ανάλυση των στοιχείων πραγματοποιήθηκε τόσο περιγραφική όσο και επαγωγική στατιστική ανάλυση.
Από τις αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι παρόλο που το διαδίκτυο παρέχει αξιόπιστες, κατανοητές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες, ο ιατρικός επισκέπτης εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη επιλογή από τους ιατρούς για την ενημέρωση τους, το γεγονός αυτό ίσως οφείλεται ότι οι επαγγελματίες υγείας κρίνουν απρόσωπη την ενημέρωση τους μέσω του διαδικτύου. Παρολαυτά ενας σωστός συνδυασμός και των δυο τρόπων θα παρέχει την πλήρη ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Το κράτος θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά στην διαδικτυακή ενημέρωση ή καλύτερα να γίνει χορηγός στους διαδικτυακούς τρόπους ενημέρωσης έτσι ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα με τον οικονομικότερο τρόπο θεραπείας.
|