Περίληψη: | Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία σύγχρονη επιδημία, καθώς αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά της παγκόσμια και συνδυάζεται με άνοδο της νοσηρότητας και της θνητότητας στη παιδική και στην ενήλικο ζωή. Η παχυσαρκία οδηγεί σε ποικίλες διαταραχές σε πολλά συστήματα του οργανισμού και μειώνει την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής. Πολλές έρευνες έχουν γίνει για τους παράγοντες που ευθύνονται για την αυξημένη πρόσληψη βάρους στον παιδικό πληθυσμό και τη πρώιμη ανίχνευση των συννοσηροτήτων της παχυσαρκίας.
Υλικά και Μέθοδοι: Η παρούσα μελέτη είναι μία συγχρονική και αναδρομική έρευνα ασθενών- μαρτύρων με στόχο την ανάδειξη παραγόντων κινδύνου και επιπλοκών της παχυσαρκίας στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό. Το δείγμα αποτελείται από 28 παχύσαρκα άτομα και 17 φυσιολογικού βάρους άτομα στην ομάδα ελέγχου, ηλικίας 5 εώς 16 ετών, από τα οποία ελήφθη πλήρες οικογενειακό και ατομικό ιστορικό, έγινε κλινική εξέταση και παρακλινικός έλεγχος με εργαστηριακές εξετάσεις και υπερηχογράφημα ήπατος.
Αποτελέσματα και συμπεράσματα: Το αυξημένο ΒΜΙ της μητέρας πριν την σύλληψη, η αυξημένη ποσότητα φαγητού και σκουπιδοτροφών, η αποφυγή λήψης πρωινού, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, οι πολλές ώρες καθιστικής ζωής του παιδιού και των γονέων και ο μειωμένος χρόνος ύπνου αναδείχθηκαν ως παράγοντες κινδύνου εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας. Προγεννητικά και περιγεννητικά δεν καταγράφηκαν παράγοντες κινδύνου αυξημένης πρόσληψης βάρους των παιδιών. Οι οικογένειες με παχύσαρκα άτομα και κυρίως οι παχύσαρκες μητέρες έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν παχύσαρκα παιδιά, αλλά το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και το περιβάλλον διαβίωσης δεν παίζουν ρόλο στην εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας. Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών μεταβολικού συνδρόμου από την ομάδα ελέγχου (αυξημένη περίμετρο μέσης, αυξημένος λόγος περιμέτρου μέσης προς περίμετρο ισχίων και περιμέτρου μέσης προς ύψος, μειωμένη HDL, αυξημένο c- πεπτίδιο και HbA1c στον ορό), ανεβασμένα επίπεδα CRP, αυξημένες τιμές TSH και ALT στον ορό και χαμηλές τιμές SHBG. Τα παιδιά με παχυσαρκία εμφανίζουν επίσης NAFLD σε μεγάλο ποσοστό.
Είναι αναγκαίο να γίνουν και άλλες έρευνες ώστε να βρεθούν οι παράγοντες κινδύνου αυτής της μάστιγας και να προληφθεί η εμφάνισή της μέσω προγραμμάτων πρόληψης. Επείγει επίσης και η εύρεση δεικτών συννοσηρότητας της παχυσαρκίας ώστε να αντιμετωπισθούν έγκαιρα οι επιπλοκές της, μειώνοντας τη θνητότητα αυτών των παιδιών και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.
|