Περίληψη: | Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην ανάδειξη των νοητικών παραστάσεων που κατέχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας σχετικά με τη Σελήνη. Πρόκειται για μελέτη περίπτωσης, η οποία με την τεχνική των συνεντεύξεων προσέγγισε τις νοητικές παραστάσεις 9 παιδιών προσχολικής ηλικίας για τη φύση και τα χαρακτηριστικά της Σελήνης, το φαινόμενο των φάσεων της Σελήνης και τη χρήση και λειτουργία του τηλεσκοπίου. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κωδικοποιήθηκαν και αναλύθηκαν σε δύο επίπεδα.
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, αξίζει να σημειωθούν τα ακόλουθα. Τα παιδιά ανακαλούν στη σκέψη τους τη Σελήνη στον νυχτερινό ουρανό και, συχνά, την αναγνωρίζουν ως «κάτι που βρίσκεται στον ουρανό», σε σχήμα ημισέληνου δύο διαστάσεων. Ως προς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται πως υπάρχουν λακκούβες (τρύπες), ενώ το πιο γνωστό χρώμα του ουράνιου σώματος αναφέρεται πως είναι το λευκό.
Σχετικά με το φαινόμενο των φάσεων της Σελήνης, τα περισσότερα από τα παιδιά πράγματι εντοπίζουν διαφορές στην εμφάνιση της Σελήνης, που όμως η εξήγηση των διαφορετικών φάσεων είχε να κάνει είτε με αναγωγή στον μηχανισμό ημέρας και νύχτας, είτε με την ύπαρξη εμποδίων, είτε με την έννοια της «αποκοπής» κομματιών από τη Σελήνη. Ακόμη, τα περισσότερα παιδιά δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν τον λόγο που φαίνεται η Σελήνη πιο κοντά όταν χρησιμοποιούμε τηλεσκόπιο, παρότι όμως μπόρεσαν να αναφέρουν ορισμένα από τα μέρη του οργάνου. Τέλος, η πλειονότητα των παιδιών δε γνώριζαν τι είναι ένα αστεροσκοπείο.
|