Περίληψη: | Η διεπιστημονικότητα αναφέρεται όλο και πιο συχνά σε συζητήσεις που αφορούν την παραγωγή της γνώσης αλλά και σε συζητήσεις με γενικότερο περιεχόμενο. Ως νέος τρόπος παραγωγής γνώσης αποτελεί μια πρόκληση για το Πανεπιστήμιο, καθώς η υιοθέτησή της επηρεάζει τον τρόπο διδασκαλίας και έρευνας που συνιστούν τους δύο πυλώνες της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα ελληνικά πανεπιστήμια, προσπαθώντας να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση, έχουν υιοθετήσει διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Συγκεκριμένα, σήμερα προσφέρονται σχεδόν 150 διεπιστημονικά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνήσει την έννοια της διεπιστημονικότητας και τις αρχές της, και στη συνέχεια να περιγράψει τη λειτουργία του διεπιστημονικού μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβαλλοντικές Επιστήμες» στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η μελέτη προσεγγίζει το αντικείμενο της έρευνας μέσα από τη νέο-θεσμική θεωρία των οργανώσεων και εφαρμόζει την ποιοτική έρευνα που βασίζεται σε ημι-δομημένες συνεντεύξεις με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι –πέρα από τα θετικά και αρνητικά σημεία του εγχειρήματος αυτού- υπάρχουν δυσκολίες στην υιοθέτηση ενός νέου Παραδείγματος από το Πανεπιστήμιο, οι οποίες αποκαλύπτουν την απόσταση ανάμεσα στις επίσημες διακηρύξεις και την ανεπίσημη πρακτική.
|