Περίληψη: | Η παρούσα Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία πραγματεύεται τη μελέτη της μεταβατικής συμπεριφοράς ενός φωτοβολταϊκού πάρκου εγκατεστημένου στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας. Η εργασία αυτή εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης «Κατανεμημένη πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και οι προηγμένες δικτυακές υποδομές για τη διαχείριση και την οικονομία της». Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η μελέτη και ο σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού συστήματος αντικεραυνικής προστασίας για το φωτοβολταϊκό αυτό πάρκο.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στη σημασία της χρήσης και αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στις διάφορες μορφές ΑΠΕ. Επίσης αναλύεται η φωτοβολταϊκή τεχνολογία, γίνεται λόγος για το φωτοβολταϊκό φαινόμενο, παρουσιάζεται η αρχή λειτουργίας των ηλιακών κυττάρων και αναλύονται τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. Τέλος αναφέρονται κάποιοι βασικοί τύποι φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται το φαινόμενο του κεραυνού, τα είδη των κεραυνών, οι κυριότερες παράμετροι του κεραυνού, η συχνότητα εμφάνισης κεραυνών ανά περιοχή καθώς και η σημασία για ολοκληρωμένη εγκατάσταση Συστήματος Αντικεραυνικής Προστασίας (ΣΑΠ) των εγκαταστάσεων.
Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου, λειτουργικού και αποδοτικού ΣΑΠ. Αναφέρονται τα κυριότερα μέρη ενός ΣΑΠ, αφού ταυτόχρονα έχουν επιλεγεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υλικων που αποτελούν το ΣΑΠ, ανάλογα με το είδος της κατασκευής, την επικινδυνότητα των κεραυνών και την επιλογή της στάθμης προστασίας που ανήκει η εγκατάσταση.
Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφονται τα χαρακτηριστικά του υπό μελέτη φωτοβολταικού πάρκου. Ακολουθεί η μελέτη για την εγκατάσταση ενός συστήματος αντικεραυνικής προστασίας και τέλος ο σχεδιασμός ενός τέτοιου συστήματος. Περιγράφεται αρχικά το μοντέλο γείωσης που χρησιμοποιήθηκε για το υπό μελέτη φωτοβολταϊκό σύστημα και γίνεται υπολογισμός των ηλεκτρικών του χαρακτηριστικών.
Στo πέμπτο κεφάλαιο, γίνεται η προσομοίωση του συστήματος γείωσης με τη χρήση του λογισμικού EMTP-ATPdraw, για έγχυση ρεύματος κεραυνού σε συγκεκριμένα σημεία του πλέγματος γείωσης και γίνονται κάποιες παρατηρήσεις και διαπιστώσεις.
Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν έπειτα από τις μετρήσεις στο λογισμικό και την αποτελεσματικότητα της επιλογής του ΣΑΠ για την εγκατάστασή μας. Επίσης γίνεται αναφορά στην περαιτέρω αξιοποίηση των ευρημάτων της εργασίας.
|