Περίληψη: | Σκοπός της παρούσας Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας ήταν η μελέτη των γνώσεων των φοιτητών Νοσηλευτικής σε θέματα ακτινοπροστασίας. Έγινε προσπάθεια να εκτιμηθεί το επίπεδο των γνώσεων των φοιτητών του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, σε θέματα που αφορούν τις γνώσεις που αυτοί διαθέτουν με τελικό στόχο να εντοπιστεί πιθανό έλλειμμα και να προταθούν νέοι μελλοντικοί εκπαιδευτικοί στόχοι.
Για τον σκοπό αυτό, σχεδιάστηκε ένα ερωτηματολόγιο για την εκτίμηση των γνώσεων. Διεξήχθη συστηματική ηλεκτρονική αναζήτηση άρθρων στην Αγγλική γλώσσα από το 2000 έως το 2018 χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές βάσεις: ΄΄PubMed΄΄, ΄΄MedLine΄΄ και ΄΄Google Scholar΄΄ με στόχο την εύρεση βιβλιογραφίας για τους φοιτητές Νοσηλευτικής. Εντοπίσθηκαν περί τα 25 ερευνητικά άρθρα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων μελετούσε το επίπεδο γνώσεων των φοιτητών άλλων Σχολών Υγείας (Ιατρικής, Οδοντιατρικής) ή ακόμη και επαγγελματιών Υγείας. Το ερωτηματολόγιο που προέκυψε ήταν πρωτότυπο και περιελάμβανε εκτός από τα γενικά Δημογραφικά στοιχεία του προς μελέτη πληθυσμού των φοιτητών και 40 ερωτήματα γενικού τύπου, τα οποία κάλυπταν τρείς διαφορετικές θεματικές ενότητες֗ γενικές ερωτήσεις ιατρικής φυσικής, γνώσεις ακτινοβιολογίας και ακτινοπροστασίας. Πριν την τελική διανομή του ερωτηματολογίου, έγινε στάθμισή του, δηλαδή πιλοτική εφαρμογή σε μικρό αριθμό δείγματος 16 φοιτητών, προκειμένου να δοκιμασθεί και να γίνουν στη συνέχεια κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές (στο επίπεδο δυσκολίας ή ) σε επίπεδο εγκυρότητας και αξιοπιστίας
Συνολικά εκτιμήθηκε το επίπεδο των γνώσεων 321 φοιτητών, (61 ανδρών / 260 γυναικών), που ανήκαν και στα 4 Ακαδημαϊκά έτη του Τμήματος της Νοσηλευτικής και συγκεκριμένα στο 1ο έτος ανήκαν 80 φοιτητές, στο 2ο έτος 77 φοιτητές, ενώ 81 και 83 φοιτητές στο 3ο και 4ο έτος αντίστοιχα. Ο τρόπος εισαγωγής τους ήταν 265 φοιτητές (82,5%) από Γενικό Λύκειο, 42 φοιτητές (13.2%) ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια) και 14 φοιτητές (4,3%) με Κατατακτήριες εξετάσεις. Στο ερώτημα αυτοαξιολόγησης σχετικά με το επίπεδο γνώσεων περί ακτινοπροστασίας που οι φοιτητές θεωρούσαν ότι είχαν, απάντησαν κατά 97.2% ότι είχαν μέτριες γνώσεις και μόνο 2.8% ότι είχαν επαρκείς γνώσεις.
Μετα την συλλογή των 321 ερωτηματολογίων ακολούθησε η στατιστική ανάλυση (στατιστικό πακέτο SPSS 21.0) από την οποία προέκυψαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς, είναι ότι οι φοιτητές του τελευταίου έτους σπουδών υπερέχουν στο επίπεδο γνώσεων των προηγούμενων ετών και στις 3 θεματικές ενότητες του ερωτηματολογίου αλλά και στη συνολική βαθμολογία. Η κατηγοριοποίηση των αποτελεσμάτων έγινε ως εξής: 1: χαμηλό επίπεδο γνώσεων, 2: μέτριο επίπεδο γνώσεων και 3: υψηλό επίπεδο γνώσεων. Αν και στους φοιτητές του 1ου έτους το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει το Μάθημα της Βιοφυσικής, ενώ στα μεγαλύτερα έτη δεν το περιελάμβανε, εντούτοις δεν κατάφεραν να επιτύχουν υψηλότερα ποσοστά σωστών απαντήσεων από τους φοιτητές των άλλων ετών.
Από τη στατιστική ανάλυση εξήχθησαν τα εξής σημαντικά συμπεράσματα:
1. Οι φοιτητές που βρίσκονται μεταξύ του 1ου και του 3ου έτους, τείνουν σε ένα μέτριο επίπεδο γνώσεων σε θέματα ακτινοφυσικής, σε αντίθεση με όσους φοιτούν στο 4ο έτος, οι οποίοι σημείωσαν στατιστικά υψηλότερη βαθμολογία τείνοντας στην κλίμακα του 3.
2. Στην αξιολόγηση των γνώσεων περί ακτινοβιολογίας οι πρωτοετείς τείνουν και πάλι σε μέτρια επίπεδα γνώσεων σε σχέση με τους δευτεροετείς και τριτοετής, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ μέτριας και υψηλής βαθμολογίας, ενώ οι τεταρτοετείς σημειώνουν τα υψηλότερα επίπεδα για ακόμα μια φορά.
3. Ως προς το Score Ακτινοπροστασίας, παρατηρούμε και πάλι το ίδιο φαινόμενο, με το επίπεδο γνώσεων να αυξάνει σημαντικά στα μεγαλύτερα έτη φοίτησης.
4. Τέλος, όσον αφορά το συνολικό Score Ακτινοβολιών, φαίνεται φυσικά το ίδιο με παραπάνω, με τη διαφορά του ότι πλέον είναι συνολικά εμφανές πως οι τεταρτοετείς έχουν τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των φοιτητών.
|