Περίληψη: | Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας αποτελεί η μελέτη του φαινομένου της εξάτμισης του νερού σε διάφορες θερμοκρασίες από υδατικά διαλύματα διαφορετικής σύστασης. Μελετήθηκε η εξάτμιση του καθαρού νερού καθώς και υδατικών διαλυμάτων διαφορετικής περιεκτικότητας σε NaCl. Επιπλέον, στο καθαρό νερό μελετήθηκε και η επίδραση της παρουσίας διάφορων τύπων επιφανειοδραστικών ουσιών στη διεργασία της εξάτμισης του νερού.
Στο περιβάλλον, στον ανθρώπινο οργανισμό, σε βιομηχανικές ή εργαστηριακές διεργασίες καθώς και σε άλλες διεργασίες μεταφοράς μάζας, οι μεταβολές που συμβαίνουν μπορεί να περιγραφούν μέσω καθορισμένων θεωρητικών ή πειραματικών συστημάτων μοντέλων. Τα συστήματα αυτά εμφανίζουν μία δυναμική και οι μεταβολές που θα παρατηρηθούν εξαρτώνται τόσο από τις φυσικοχημικές ιδιότητες των συστατικών που περιέχονται σε αυτές, όσο και από τις συνθήκες του μέσου που συμβαίνουν οι μεταβολές αυτές.
Για τη συγκεκριμένη διπλωματική εργασία που ως μελετώμενη διεργασία είχαμε τη μεταφορά μάζας από την υδάτινη στην αέρια φάση εφαρμόζεται το μαθηματικό μοντέλο των δύο φίλμ του Whitman που αφορά τη δομή της επιφάνειας. Το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόζεται στη μαθηματική ανάλυση του φαινομένου της εξάτμισης του νερού που μελετάται με την τεχνική της Αέριας Χρωματογραφίας Αναστρεφόμενης Ροής (Α.Χ.Α.Ρ.). Η συγκεκριμένη τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί με αρκετή επιτυχία, σε πολλές παρόμοιες μελέτες, οι οποίες σχετίζονται με τα φαινόμενα μεταφοράς μάζας.
Από το μαθηματικό μοντέλο, που χρησιμοποιείται για τη μελέτη της διεργασίας της εξάτμισης, με την τεχνική της Α.Χ.Α.Ρ., μπορούν να υπολογιστούν οι φυσικοχημικοί παράμετροι που περιγράφουν τη διεργασία μεταφοράς μάζας. Για την περίπτωση της διάχυσης μίας αέριας ουσίας σε μία άλλη αέρια φάση, η φυσικοχημική παράμετρος που περιγράφει αυτή τη διεργασία είναι ο συντελεστής διάχυσης Dg, ενώ για την περίπτωση της εξάτμισης, η φυσικοχημική παράμετρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή της, είναι ο συντελεστής ταχύτητας εξάτμισης kc.
Από την ανάλυση των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν για τα διάφορα συστήματα μπορούμε να λάβουμε χρήσιμα τόσο ποσοτικά συμπεράσματα για το συντελεστή ταχύτητας εξάτμισης kc, όσο και ποιοτικά συμπεράσματα που αφορούν το μηχανισμό της εξάτμισης και τα οποία αποτελούν χρήσιμα δεδομένα για διάφορες περιβαλλοντικές και βιομηχανικές διεργασίες.
|